Ugrás a tartalomra

MÚK friday – Egyeseknek kincs, ami másoknak már szemét

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 22. péntek 15:02
Fennállásának második évét ünnepelve óriási akciókat hirdetett az egyébként is alacsony árakkal dolgozó Miskolci Újrahasználati Központ (MÚK). Péntekenként sorok kígyóznak a József Attila utcai épület előtt, amit egyre többen fedeztek fel az elmúlt évben.
Fotó: Mocsári László

Itt aztán pótolható az eltört pohár, vagy egy nyaraló berendezési tárgyai, főleg ha szeretjük a régiségeket. De van, aki csak olvasni jár be, mások pedig a hangulatát szeretnék megérezni a múlt századnak. Már második éve működik a MÚK, vagyis Miskolc egyetlen újrahasználati központja. A MiReHu Nonprofit Kft. egy nem használt épületében hozta létre a találkozót kidobott tárgyak és újrahasznosító emberek között azért, hogy népszerűsítse mindannyiunk fontos feladatát: megelőzés a környezetvédelemért, óvni Földünket a hulladékfelhalmozódástól. 

Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a MÚK sikertörténet. – Folyamatosan növekvő látogatói számról, igénybe vevői körről tudunk beszámolni. Ez a második évben a Covid korlátozások ellenére is jelentős mértékben, csaknem 30%-kal nőtt az első működési évhez képest. Összesen 40 600 darabnál is több tárgy cserélt már gazdát, legnagyobb igény a bútorokra van, de keresik a régi retro design-elemeket, például régi írógépet, rádiót, amit a lakásban díszeként használnak. Ezen eredmény eléréséhez hozzájárul a felajánlások számának emelkedése – nyilatkozta az ügyvezető, utalva ezzel arra, hogy egyre többen választják ezt a megoldást a lomtalanítás vagy a hulladékudvarok helyett. Majd beszélt a jövőről is. – Kinőttük ezt az épületet, ezért felmerült, hogy változtatnunk kell majd a nyitvatartáson, mert most hetente csak egyszer fogadjuk a vásárlókat: péntekenként reggel 8-tól délután 4 óráig.

Szilágyi Anikó és párja, Orosz Béla már törzsvásárló a MÚK-ban. – Két-három hetente járunk, és az otthonunkba vásárolunk néhány apróságot – mondta a nő, aki szerint nagyon jó ez a kezdeményezés, mert sokaknak jelent segítséget Borsodban. – Ez egy szegényebb környék. 

– Anikó igazi gyűjtő, és ehhez a tevékenységéhez én szívesen csatlakozom, segítek neki ebben – mondta Orosz Béla. – Mindketten szeretjük a régi tárgyakat, főleg ha az egyedi, kézzel készített. Most éppen egy kávéskészletet keresünk ajándékba meg egy ősrégi lámpát, ami illene a házunkba. Van már otthon rokka, karos lóca, egy-egy televízió és rádió is a régmúltból. Meg persze szeretünk itt elidőzni is, lekötjük magunkat – nyilatkozta a férfi.

A születésnapon vittek biciklit, táskát, párnaszettet hintaágyra, vendégágyat, szurkolói sálat és poharakat. Idősek és fiatalok egyaránt látogatják a helyet, hogy kincsekkel térjenek haza.

A Miskolci Újrahasználati Központ a Józef Attila utca 65. szám alatt található, és saját Facebook-oldala is van, ami komoly követői táborral rendelkezik. A MiReHu Nonprofit Kft. Miskolcon házhoz megy a felajánlásokért, amennyiben a szállítást a felajánló nem tudja megoldani.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!