Ugrás a tartalomra

Múlt egy kattintásra

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 19. kedd 15:28
Kassa és Miskolc nevezetes emléktábláit tartalmazó fotókiállítás nyílt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.
Fotó: Juhász Ákos

A kiállítás célja, hogy bemutassa Kassa és Miskolc történetét, a két város építészeti nevezetességeit, helytörténeti eseményeit és személyiségeit. Az Európai Unió által támogatott projekt magyar-szlovák-angol nyelvű mobilalkalmazáson keresztül érhető el. Az applikáció száz kassai és ötven miskolci emléktábla fotóit tartalmazza a róluk szóló információkat és szakirodalmat – csatlakozva a könyvtárak online katalógusához. Mindehhez kapcsolódik egy 3D-s virtuális séta is, amely segíti az emléktáblák bemutatását. A két könyvtár fotóversenyt is hirdetett, a pályázók az emléktáblákról készült művészi igényű képpel nevezhettek.

- Együttműködésünk régi keletű a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral. A projekt célja az volt, hogy megörökítsünk ötven miskolci, illetve száz kassai emléktáblát. Híres személyiségekről, történelmi eseményekről, épületekről szólnak a táblák, amelyek mobil applikációban is megtalálhatók – nyilatkozta Sona Jakesová, a Kassai Bocatius János Nyilvános Könyvtár igazgatója.
 

 A projekt megvalósítására Európai Uniós támogatásból 33 ezer eurót kaptak a könyvtárak, amelynek felét a miskolci könyvtár kapja meg. Mint elhangzott, a cél az, hogy álljunk meg az emléktáblák előtt és legyünk kíváncsiak rá, hogy milyen nevezetes személyek politikusok, írók, költők éltek Miskolcon illetve milyen történelmi eseményeknek állítanak emléket egyes táblák.


- Ötven emléktábla dolgoztunk fel. Készült egy mobilapplikáció is, melynek segítségével egy virtuális sétát tudunk tenni Miskolc belvárosában a kiválasztott 50 emléktábla mentén – fogalmazott Prokai Margit, a II.Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.  A fotókiállítást a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár első emeletén tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

További hírek

Olvasnivaló