Ugrás a tartalomra

A munkahelyi fluktuáció adott témát BOKIK HR klubjának

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. szeptember 23. péntek 15:55
A nagyvállalatoknak jelentős problémát okozó témáról az Ongropack szirmabesenyői gyárában beszélgettek.

Fotók: MiskolcTV/Barta Róbert

A munkahelyi fluktuáció volt a fő témája a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) pénteki HR klubjának. Az esemény gyárlátogatással kezdődött az Ongropack Szirmabesenyői gyárában, majd pedig több előadás is elhangzott munkajogi témában.

Az előadók között volt Nagy Endre, az Ongropack HR és kommunikációs menedzsere is, aki érdeklődésünkre elmondta, a téma aktualitását most az adja, hogy a nagyvállalatok többségénél rendkívül megnőtt a hatvan napon belüli fluktuáció, és az ilyen, két hónap után felmondó munkavállaló gyakorlatilag többe kerül a cégeknek, mint amennyi hasznot hoz nekik.

-  A fluktuáció mindig is nagy problémát okozott a gazdasági vállalkozásoknak, viszont 2022-ben egy új jelenségre lettünk figyelmesek: rendkívül megnőtt azok száma, akik két hónappal a munkába állás után elhagyják cégünket. Idén az ilyen, 60 napon belüli fluktuáció teszi ki a teljes fluktuáció 75 százalékát. Ez azért nagyon jelentős probléma, mert a bérük ilyenkor gyakorlatilag nem hasznosul, termelő tevékenységet nem végeznek, illetve azok is feleslegesen dolgoztak velük, akik toborzásban kiválasztásban, képzésben részt vettek. Összességében egy ember hatvan napon belüli leszámolása neki három-négy havi bérébe kerül az adott cégnek. Ezt a jelenségkört kutattuk most a kamara HR klubján belül, és próbálunk megoldási javaslatot megfogalmazni a megyei vállalkozások számára – részletezte Nagy Endre.

További hírek

Olvasnivaló