Ugrás a tartalomra

Ne felejtse az óraátállítást! Lehet, hogy ez lesz az utolsó ilyen

nepszava.hu
Utoljára módosítva
2020. március 28. szombat 19:38
Ha a parlament a normál időszámítást választja állandónak, nem lesz több tavaszi óraállítás, amikor elveszítünk egy órát.

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani. A MÁV közlése szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. Azok a belföldi vonatok, amelyek 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, 60 perccel később érkeznek a következő állomásra.

Az óraátállítás oka az energiamegtakarítás. A lényeg, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni. A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágításánál jelentkezik.

A Keleti pályaudvar órája. Fotó: MTI | Mónus Márton

Jó ideje már egyre hangosabbak az óraállítás ellenzői, akik azzal érvelnek, hogy az ezzel megnyert igen csekély mennyiségű energia nincs arányban azzal a megterheléssel, amit az évi kétszeri időeltolás okoz az emberi szervezetnek. Az érvek - és az állítgatásról szóló uniós felmérés eredménye, mely szerint az európai polgárok 80 százaléka eltörölné a két óraállítást - meggyőzték Az EU-t is. A tavalyi döntés értelmében 2021-ben megszűnik Európában a kötelező átállítás, a tagországok pedig még az idén maguk eldönthetik, hogy a normális, „téli” időszámítást alkalmazzák állandóan, vagy pedig az attól egy órával eltolt nyárit.

A döntést nem lehet sokáig halogatni, mert nincs már sok idő. Október 25-én még minden országban visszaállítják az időt a normálisra, és ahol azt választják állandónak, többet nem is tekergetnek. A nyári időszámítást választók még egyszer, 2021. március 28-án visszaállítanak egy órát, és azzal az EU-ban vége az évi két óraállításnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!