Ugrás a tartalomra

Ne lepődjön meg, ha közösségi gyűlési meghívót talál a postaládában!

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. augusztus 19. csütörtök 08:35
Tízezer háztartásba indulnak el a meghívók a város grandiózus és szokatlan vállalkozására, a közösségi gyűlésre. Azok közül, akik regisztrálnak a kezdeményezésre, a szakemberek tudományos alapon 50 főt választanak ki, hogy segítsék az önkormányzat munkáját válaszaikkal: mitől lesz Miskolc élhetőbb hely?

A meghívók a napokban érkeznek meg a postaládákba, amikre reagálva csatlakozhatnak a miskolciak a közösségi gyűléshez. A kiválasztási folyamat beindulása kapcsán Csere Áron, a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, a miskolci önkormányzat 10 000, tudományosan kiválasztott helyi háztartás postacímét kérte ki a Belügyminisztériumtól – az adatvédelem minden aspektusára odafigyelve –, ezekre küldik ki a leveleket.

A közösségi gyűlés általános célja olyan, az állampolgároktól érkező javaslatok megfogalmazása, amelyek segítik az önkormányzatot: hogyan tegyük közösen élhetőbbé Miskolcot? Csere Áron felhívta rá a figyelmet, ez nem azt jelenti, hogy szakértőket keresnek a szervezők. Bárki csatlakozhat, hiszen a cél éppen az, hogy a visszajelzők közül tudományos eszközökkel kiválasztott 50 résztvevő reprezentatív módon megegyezzen a város lakosságának összetételével.

A szakember szerint, ha 300-400 jelentkezést kapnak, akkor a demográfiai adatok mentén – nem, életkor, végzettség, vagy éppen lakhely szempontjából – összeállhat úgy a közösségi gyűlés csapata, hogy az 50 ember arányaiban reálisan tükrözze a város lakosságát. Hozzáteszi, hogy annál jobban működik a módszer, minél többen reagálnak, ezért aktivitásra biztatja a miskolciakat!

Csere Áron emlékeztet, ez egy nagyszerű lehetőség mindenki számára, hogy képviselje a saját véleményét, hiszen az önkormányzat vállalta: a közös gondolkodás során megfogalmazott elképzeléseket figyelembe fogják venni a jövőbeni döntéshozatal során. Nagyon fontos, hogy éppen ezen vállalás miatt nem egy közvélemény-kutatásról beszélünk, hanem a részvételiség egyik formájáról.

A közösségi gyűlés a miskolci önkormányzat, a Dialóg Egyesület és a DemNet Alapítvány közreműködésével valósul meg. Az elképzelés a részvételi demokrácia egyik fajsúlyos kezdeményezése. Varga Andrea alpolgármester szerint kiemelkedően fontos ügyről beszélünk, ami a jövőbe történő befektetés. Úgy gondolja, hogy még mindenkinek tanulnia kell ezt az újszerű és innovatív módszert, azonban végső soron mindenki profitálni fog belőle.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!