Ugrás a tartalomra

„Nyaljuk a fagylaltot…”

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. június 14. péntek 15:36
Lehet csavart, gombócos, bogyós, kürtőskalácsba vagy gofriba ágyazott, gyümölcsös, vagy tejes, a lényeg, hogy fagylalt legyen. Ebben a tikkasztó hőségben ugyanis ez az egyetlen édesség, amit a szervezetünk befogad és elfogad.
Fotók: Juhász Ákos

Egyértelmű, hogy mindenki a pizza, a spagetti, és a bor hazájára, vagyis Olaszországra voksolna, mint a fagylalt őshazájára. Azonban, mint megtudtuk, a fagylalt elődje már az ókori kínaiaknál is megjelent. Így, ahogy mondom (írom); a kínai nép próbálkozott először ilyen ínyencséggel! Jéggel, és hóval kevert gyümölcsökkel kínálták a tikkasztó hőségben izzadó katonákat, nyáron. Ezt mondjuk, ebben a 35-37 fokos miskolci időben, mi is szívesen elfogadnánk.

A római császárok előszeretettel nassolták a hóval elkevert gyümölcsleveket, amelyek sokkal inkább hasonlítottak a mai sorbetre. Természetesen a görögök sem maradhattak ki a mókából – Hippokratész gyógyszernek titulálta a ma olyannyira kedvelt jeges élményt. Megmondom őszintén, én is egyetértek a görög orvossal, hiszen nincs is jobb érzés, mint amikor a gyulladt, égő torkod leöblítheted egy gombóc fagyival, vagy a hőségtől felhevült tested lehűtheted ezzel a fagyos édességgel.

Nagy Sándor is a fagyiimádók táborát erősítette, előszeretettel osztogatta katonáinak ütközetek előtt, hogy felpörgesse őket. Nero császár is hasonló vonzalmat érzett a fagyi őse iránt: kedvence a hó, rózsavíz, jég, és méz kombó volt.

Az első – maihoz hasonló – fagylalt valóban az olaszok nevéhez fűződik: pontosabban a palermói származású Francesco Procopio del Coltellihez. Ő már nem a havat és a jeget keverte össze, hanem egy hűtött edényben forgatva készítette el ezt a mennyei édességet. Csak citrom fagylaltot szolgáltak fel a cukrászdájában, mégis olyan vendégei voltak, mint Voltaire, Rousseau vagy Diderot.

Magyarországon először egy 1753-as szakácskönyvben jelent meg a receptje. A fagylalt elnevezés igen nehezen vetetette meg nálunk a lábát – hívták jegeczedett tejhabnak, hideg nyalatnak vagy fagyosnak, amit spanyol tekercsben (vagyis tölcsérben) kínáltak 1903-tól.

Most pedig 2019-et írunk, és a Desszertem bejárata előtt toporgunk, hogy utánajárjunk, hogyan is készül egy igazi fagylalt, ami nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, sem adalékanyagot, sem színezéket, csak gyümölcspürét, vizet, csokoládét, és tejet (a tejalapú fagylaltok esetében).

Dombai Ritát, a Desszertem cukrászát kifaggattuk a sorbet-k, és a tejes fagylaltok műhelytitkairól. – Gyorsan fogy a fagyi, mivel egyre melegebb van – mondta Rita, hozzátéve: mivel a Desszertem fagylaltjai és sorbet-i nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert, így nyilván romlandóbbak, ezért van, hogy napi 10 tégely fagylaltot is elkészítenek a cukrászműhelyben – mindig csak annyit, ami el is fogy.

„Nem használunk állagnövelőket, állományjavítókat, csak prémium minőségű természetes alapanyagokat. Igyekszünk a mindenféle érzékenységben szenvedőknek is eleget tenni.”

– Gondoltunk a tej- és tojásérzkényekre: nekik ajánljuk a gyümölcsös sorbet-kat – hangsúlyozta ki. Mint mondta, a sorbet-k azok, amik vizes alapú fagylaltok: csak gyümölcspüré és víz van benne. 65-85 fokig melegítik fel a cukorszirupot, amire aztán a gyümölcspürét öntik, majd mixelik össze. Ezt lehűtik, és beleteszik a fagylaltgépbe, ami folyamatosan fagyasztja és keveri a fagyit. Feketeribizli-ibolya, málna-licsi, eper-rebarbara, banán-citrom, mangó-passió – a Desszertem sorbet-inek csodálatos ízvilága, melyek azt hiszem, magukért beszélnek.

De megjelennek a tejes, krémes ízek is, mint a sóskaramell, a pisztácia, a mogyoró, az étcsokoládé, a vanília, vagy a kókusz-malibu. Ezek már tartalmaznak tojást és tejet is: ezeknek a fagyiknak angolkrém az alapja.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, melyik a miskolciak kedvence. És, ahogyan azt a miskolciak süti iránti vonzalmából már előre sejtettük, a fagyinál is a kedvenc a sóskaramell és a mangó-passió volt.

Juhász Ákos képgalériája

Nincs is jobb ebben az időben egy gombóc fagyinál, főleg ilyen gombócnál, ami természetes alapanyagokat tartalmaz!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!