Ugrás a tartalomra

Nyári jellegzetességek a vezetékes ivóvíz ellátásban

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 10. szerda 13:16
A hőségriasztásokkal, rendkívüli szárazsággal együtt járó nyári kánikula idején az ivóvíz ellátásban érzékelhető, sajátságos jelenségekre hívja fel a MIVÍZ Kft. a lakosság figyelmét.

A talajrétegek kiszáradása és felmelegedése hatással van az ivóvizes ellátó rendszerre is. Ezzel összefüggésben kétféle jelenségről adnak tájékoztatást.

Egyrészről a kiszáradás hatására a talajban keletkező kedvezőtlen hatásokról érdemes beszélni. A mélyebb rétegeket is elérő kiszáradás a talajrétegek zsugorodását, kúszó mozgásait okozza. Ez a jelenség nemcsak az épületek alapját tudja károsítani, hanem a földbe fektetett csővezetékeket is.

A talaj felszínéből kiinduló repedések oldalai fokozatosan eltávolodnak egymástól. Ezek az elmozdulások az ivóvíz csőhálózatra is egyre nagyobb mértékű terhelést fejtenek ki, ami csőrepedések, csőkötés elmozdulások megszaporodását is magával hozza, s főleg a csőszálak csatlakozásánál, valamint a bekötő vezetékeknél okoznak vízszivárgásokat.

Ez a folyamat más településeknél meglévő víziközmű hálózatoknál is fellép, ahol a miskolcihoz hasonló, duzzadó-zsugorodó, agyagos talajviszonyok a jellemzőek.

A drasztikusan megnövekedett meghibásodások száma miatt az egyes hibák elhárításait azok súlyosságától és a lakosság ellátásában betöltött közvetlen szerepétől függően kényszerűen ütemezni kell, ilyenkor nem lehetséges azokat az észlelések időpontja szerinti sorrendben elvégezni. A sürgősségi sorrend meghatározásánál elsődleges szempont az egyes hibáknak a teljes lakosság folyamatos ivóvízellátására gyakorolt hatása, azaz az érintett háztartások száma és a víz elfolyás mértéke együttesen legyen figyelembe véve.
A MIVÍZ Kft. komoly erőfeszítéseket tesz valamennyi felmerülő hiba elhárítása érdekében, azonban a megnövekedett hibaszámok következtében előfordul, hogy a lakossági ivóvízellátásban kiemelt szerepet nem játszó vezetékeken fellépő hibák elhárítása több-kevesebb késedelmet szenved. Ilyen esetekben kéri a MIVÍZ a lakosság türelmét és megértését.

Másik jelenség a csapból kiengedett víz rövid ideig tartó elfehéredése. A vízcsapból kifolyó víz fehérre változó színét parányi levegőbuborékok okozzák, amely a kifolyatáskor bekövetkező hirtelen nyomáscsökkenéssel együtt járó, egyszerű fizikai jelenség.

A víz nagyobb nyomáson vagy alacsonyabb hőmérsékleten sokkal több nitrogént és oxigént képes oldott állapotban megtartani. Melegedés vagy nyomáscsökkenés esetén viszont túltelítettség állapota alakul ki, az oldott gázok egy része kiválik a vízből. Ezek a mikrobuborékok lassan a pohárba kieresztett víz felszínére felúsznak és elpattannak. Fülünkhöz közel tartva akár hallani is lehet a finom sercegést. A víz pedig rövid időn belül újra átlátszóvá válik. Ez a jelenség a csővezetékek környezetének hőmérsékletétől is függ, ezért nyáron sokkal gyakrabban lehet ezzel találkozni, mint télen.

Ez a jelenség természetesen nem ártalmas az egészségre, az ivóvíz ilyen esetben is teljes biztonsággal fogyasztható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!