Ugrás a tartalomra

Nyílik a nyugdíjasolló, a szegény pedig szegény marad

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. június 25. szombat 19:41
Egy hónappal eltolva ugyan, de júliusban megkapják az évközi nyugdíjemelést az érintettek. Akár vivátozhatna is vármegyénk deres halántékú lakossága, de a kép azért árnyaltabb: az egyre pénztárcagyilkosabb drágulás indokolttá tenné például az eltérő mértékű nyugdíjemelést.
Júliusban érkezik a nyugdíjemelés, de ilyen árak mellett mire lesz elég? Fotó: MiNap-archív/Mocsári László

Több mint 122 ezer öregségi nyugdíjas él megyénkben, átlagnyugdíjuk nem éri el a 148 ezer forintot sem. Nem egy luxusnyugdíj, sőt: a 800-1000 forintos margarin és a 3 ezer forint fölötti sajtok időszakában igencsak szűkösnek mondható. Az elszabadult infláció negatív hatásait úgy próbálja most tompítani a kormány, hogy a júliusi mellett az előző hat hónap és a 13. havi nyugdíj után járó emelést is megkapják az idősek. Elég lehet azért valamire? - kérdeztük szépkorúaktól. A 40 év munkaviszony után tavaly nyugdíjba vonult Mária azt mondja, ő úgy számolta, havi 5200 forint pluszt kap.

- Ha ezt felszorzom, a 30-32 ezer forint nemhogy egy nyaralásra nem elég, de semmire. Ha nem lenne nyugdíj mellett egy négyórás, bejelentett állásom, akkor még talán a megélhetésünk is veszélybe került volna, olyan szintű a drágulás. Kenyeret venni kell, de például a gyümölcsökről, ha nehezen is, de le kellett mondanunk a férjemmel. Pedig nyáron nagyon szeretem például a barackot - legutóbb 1800 forintért láttam kilóját a piacon. Ezt nem engedhetjük meg magunknak. Szerintem az nem járja, hogy mindenki ugyanakkora emelést kap. Félreértés ne essék, nem sajnálom senkitől, de az alacsonyabb nyugdíjúaknak magasabb összeget kellene adni. Mellbevágó, hogy valaki 80 ezer forintból kell hogy megéljen - fogalmaz.

Jön, de megy is

Az összességében 8,9 százalékos emelés most segítséget jelenthet az idősek számára, de főleg a magasabb nyugdíjból élők esetében beszélhetünk jelentős összegről - a néhány tízezer forintos nyugellátásban részesülőknek ez mindössze 1500-3000 forint pluszbevételt jelent havonta. Nem kell szakértőnek sem lenni, hogy kevesellje valaki az emelést, főleg, hogy az érzékelt szubjektív infláció több mint kétszerese a kimutatottnak. A nyugdíjasok naponta szembesülnek azzal a boltokban, hogy az élelmiszerárak nem a rendkívüli emelés 8,9 százalékos mértékével növekedtek, hanem egyes termékeknél akár 40 százalékkal is.

Csodálkozunk, ha nem találunk elégedett idős embert? Nehéz is, hiszen ma Magyarországon körülbelül 270 ezren tartoznak a szegény nyugdíjasok közé - az ő nyugdíjuk 60-80 ezer forint közé tehető, ami - lássuk be - még a mindennapi kiadásaik fedezésére sem biztos, hogy elegendő.

A szakértők szerint azonban rosszabbodik a helyzet, két dolog miatt is. Egyrészt a bérek gyorsabban nőnek a nyugdíjaknál, ezért egyre nagyobb a nyugdíjasok leszakadása (a folyamat közel tíz éve tart). Emellett már a nyugdíjas és nyugdíjas között is nagyok lettek a távolságok: akadnak, akik jelentős, millió forint fölötti luxusnyugdíjjal rendelkeznek, a zöm, mintegy 1,3 millió ember azonban 100-200 ezer forint közötti folyósításból tengődik.

„Aki szegény, az a legszegényebb”

Az ő emelésük most "eléri" majd talán a 6 ezer forintot is havonta. A szerencsésebbeknek az emelés mértéke meghaladhatja a 11 ezer forintot is.

- Nyílik az olló nyugdíjas és nyugdíjas jövedelme között - erősíti meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke is. Lukács-Pete Mária hozzáteszi: hogy a kapott összeg kinek, mire lesz elég, azt nem tudni, de azzal tisztában van, hogy sok nyugdíjas társa fog kevesebbet kapni az átlagosnál.

- Érdekvédő civilként sír az egyik szemem - de a másik sem nevet, mert a nyugdíjas fogyasztói kosárra gondolva József Attila verse jut eszembe: „Aki szegény, az a legszegényebb” - mondja. Az alapvető élelmiszerek ára ugyanis "aggasztóan emelkedik", a kisnyugdíjasok helyzete egyre nehezebb. Akik betegek, a gyógyszereiket is alig tudják kiváltani. Gyümölcsöket alig esznek. - Egy érdekvédelmi szervezet vezetőjeként támogatni tudom az eddigi vívmányokat, a szakértők által kidolgozott reformokat, az öt éve változatlan méltányossági keret megemelését, valamint a legalacsonyabb nyugdíjak létminimumra való fölemelését. De több ponton is reformra van szükség. A jelenlegi viszonyok között például indokolt az eltérő mértékű nyugdíjemelés. Fontos lenne aztán az is, hogy a nyugdíj összege ne függjön ennyire a megállapítás évétől (ugyanolyan életút mellett kétszer annyit érhet egy most megállapított nyugdíj egy korábban megállapítotthoz képest). A kis nyugdíjúak felzárkóztatására pedig szolidaritási korrekcióra lenne szükség - hangsúlyozza.

További hírek

Olvasnivaló