Ugrás a tartalomra

Olivér, a hős cica állatszeretetre tanít

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. október 04. hétfő 16:05
A felelős állattartást minél fiatalabb korban érdemes megtanulni, hogy idősebben már egyértelmű legyen az állatok szeretete és szerepük helyén értelmezése. A mindenkori Állatok Világnapjának ez egy kiemelt üzenete, ami Miskolcra is elért. A jeles napon ovisok látogatták meg a Miskolci Állatkórházat, ahol szakemberek mutatták meg, mire kell figyelniük gazdiként.

Az év minden napján tisztelettel és szeretettel illik viszonyulnunk az állatokhoz, azonban október 4-én – Assisi Szent Ferenc halálának napfordulóján – ez az idea kiemelt szerepet kap. Jeles nap lévén még hangsúlyosabb, hogy az állatok a mi barátaink és ennek megfelelően kell bánnunk velük.

Három percnyi cukiság; Videó: Parai Roland

A Miskolci Állatkórház több éves tradíciója, hogy ezen a napon óvodás és általános iskolás csoportokat látnak vendégül, ők pedig kicsit a szakma kulisszái mögé tekinthetnek. Igazából arról tanulnak, hogy mire kell odafigyelni kedvenceik egészségével, jóllétével kapcsolatban és úgy általánosságban közelebb kerülnek az állatokhoz.

Képgalériánk Olivér hőstetteiről; Fotók: Mocsári László

Puskás Gábor, az intézmény vezető állatorvosa szerint ez a fiatal korosztály rendkívül fogékony az állatok szeretetére, nyitottak az új impulzusokra. Fontos, hogy úgy nőjenek fel, megtanulják mi az az állatjólét, a gondoskodás pedig egy állandó feladat és nem pillanatnyi szeszély – összességében el kell sajátítaniuk a felelős állattartás készségét.

A rendelőben nem csupán az állatorvosi munkába pillanthatnak bele, hanem érdekes információkat is megkapnak. Hétfőn például macska és kutya mellett röntgenfelvételt, cápafogat, sőt még élő tatut is láthattak az apróságok.

A szakember egyébként optimista tapasztalatokkal rendelkezik. Egyre több a házi kedvencként és nem haszonállatként tartott példány, és emellett úgy látja, hogy jobban is gondoskodnak róluk a gazdik.

Amiatt nem kell aggódni, hogy a Jókai Mór Református Óvodában nevelkedő Zsigmond Sára ne lenne igazi állatbarát. Cirmi nevű cicája reggelente rendszeresen beül az ölébe, ő pedig cserébe megszeretgeti. Cirmin kicsit túllépve elmondta, hogy hétfőn a „kutyus és a cica” tetszettek neki a legjobban, mert előbbi puszit adott neki, míg utóbbit meg lehetett simogatni – Olivér egy teljes óvodáscsoportnyi szeretetet volt kénytelen elviselni. Annyi biztosan eldőlt, hogy ő állatorvos lesz, ha felnő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!