Ugrás a tartalomra

Oltópont kijelölését kezdeményezte Lyukóban az önkormányzat

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 22. csütörtök 09:57
Varga Andrea alpolgármester kérésére oltópont kijelölését kezdeményezte Miskolc önkormányzata Lyukóban. Veres Pál polgármester az ügyben levelet küldött és személyesen is egyeztetett Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízottal. Az oltópont felállításával kapcsolatban a kormányhivatal részéről is megvan a nyitottság – tájékoztatta lapunkat a miskolci önkormányzat.
Új háziorvosi rendelő Lyukóban. | fotó: Mocsári László

Mint írták, az elmúlt időszakban több jelzés is érkezett az önkormányzathoz azzal kapcsolatban, hogy Lyukóvölgyben az elmúlt hetekben megnőtt a koronavírus okozta megbetegedések száma.

– A településrészen többségében hátrányos helyzetű emberek élnek rossz szociális és higiénés körülmények között, a háztartások túlzsúfoltak, sok lakásba a víz sincs bevezetve. Egy ilyen közösségben pedig a vírus „elszabadulása”, robbanásszerű, kontrollálatlan terjedése nagyon komoly kockázatokkal járhat, nemcsak az adott terület, hanem az egész város lakosságára nézve – mutatott rá Varga Andrea, hangsúlyozva, hogy mindezek miatt azonnal intézkedésre lenne szükség.

Lyukóvölgyben épp a napokban történt meg annak a háziorvosi rendelőnek az átadása, amelyet a miskolci önkormányzat építtetett pályázati forrásból, és amely teljes mértékben alkalmas lenne oltópontnak, ahol a környéken élők is megkaphatnák a koronavírus elleni vakcinát. A terület háziorvosa, Dr. Khalid Bushra Ildikó jelezte, kész segíteni az oltási program lebonyolításában, ha az épületben hivatalosan is lehetőség nyílik a vakcinák beadására, amiben az önkormányzat által a területen működtetett úgynevezett mentorprogram munkatársai is közreműködhetnének.

Az oltópont kijelölésére mihamarabb szükség lenne, már csak azért is, mert a területen dolgozó védőnők, szociális munkások és segítők szerint Lyukóban jelenleg meglehetősen alacsony az oltási hajlandóság. Ennek a legfőbb oka a szakemberek elmondása alapján az információhiány, és az, hogy sokaknak se telefonjuk, se e-mail címük nincs, számítógép, illetve internet hiányában pedig még azok is nehezen tudnak regisztrálni és hozzájutni a vakcinákhoz, akik egyébként szeretnék megkapni az oltást.

A jelenlegi helyzetben Miskolc nem hagyhatja magára a legszegényebbeket sem, a róluk való gondoskodás alapvető erkölcsi, emberi kötelességünk – fogalmazott a polgármester levelében.

– Az oltási hajlandóság javítása érdekében azonnali intézkedésekre van szükség, a településrész egyre súlyosbodó pandémiás helyzetének megoldása mindannyiunk közös érdeke, hiszen „a járvány nem áll meg a Lyukóvölgy-táblánál” , a vírus terjedésének felgyorsulása a rossz körülmények között élők között komoly veszélyeket tartogat a város valamennyi lakójára nézve –  szorgalmazta a megelőzés érdekében az oltópont mielőbbi kijelölését Veres Pál polgármester és Varga Andrea alpolgármester.

Programok

-
Miskolc és környéke
-
Miskolc és környéke