Ugrás a tartalomra

Óraleolvasás ürügyén csalt ki pénzt az idős sértettektől

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 19. csütörtök 17:57
Miskolcon, Alsózsolcán és Sajópetriben összesen nyolc idős sértettől kérhetett pénzt villany- vagy gázóracsere ürügyén az a férfi, akinek a letartóztatását most rendelte el a bíróság.
Fotó: Internet

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a rendelkezésre álló adatok szerint – magát villanyóra, illetve gázóraleolvasónak kiadva – 2022. november 15-e és 2023. január 16-a között nyolc ingatlannál jelent meg, ahol az idős lakókkal azt közölte, hogy a közüzemi óra cseréje szükséges annak hibája miatt, ezért pedig 20-70 ezer forint közötti összegeket kért el tőlük.

A férfi hat esetben járt sikerrel, összesen 240 ezer forint körüli összeggel távozhatott a sértettektől, azonban az óracsere elvégzése nem állt szándékában, erre jogosultsággal sem rendelkezett. 

A terhelt cselekményei alkalmasak lehetnek a bűncselekmény felismerésére, idős koránál fogva korlátozottan cselekvőképes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének és más bűncselekmények megállapítására. 

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított esetében reálisan fennáll a bűnismétlés veszélye, korábban is került már összetűzésbe a törvénnyel vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt. Sőt, a jelen ügyben történt kétszeri gyanúsítotti kihallgatása sem tarthatta vissza újabb bűncselekmény elkövetésétől. 

A bíróság fenti indokok miatt 2023. február 19. napjáig elrendelte a férfi letartóztatását. A végzés nem végleges - tudatta lapunkkal Homa-Hajdu Eszter sajtótitkár.

További hírek

Olvasnivaló