Ugrás a tartalomra

Óriási sikerrel zárult a 16 CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 23. hétfő 11:09
Óriási sikerrel zárult szombat este a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A Művészetek Házában megrendezett ünnepélyes zárógálán részt vettek a filmszakma képviselői, hazai és külföldi alkotók jelenlétében átadták a fesztivál díjait.
Végh Csaba képgalériája

Bíró Tibor, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója a záróünnepségen kiemelte: nagy öröm, hogy Miskolcot immár 16. éve szeptemberben egy nyüzsgő, programokkal és alkotókkal teli filmes fővárossá tudják változtatni.

– Köszönhető ez a közönség és a filmszakma töretlen érdeklődésének, támogatásának és azoknak a hazai és külföldi alkotóknak, akik ellátogatnak a CineFestre és bizalmat szavaznak a fesztiválnak azzal, hogy először itt kerül a nagyközönség előtt vászonra az alkotásuk. Büszkék vagyunk rá, hogy – hasonlóan az előző évekhez –, idén is a CineFest versenyprogramjának valamennyi alkotása magyarországi premier. Külön öröm számunkra, hogy a legújabb magyar filmek szinte mindegyike a mi fesztiválunkon mutatkozott be először – hangoztatta.

A CineFest zárógáláján köszöntő beszédet mondott Káel Csaba filmügyi kormánybiztos és Kiss János alpolgármester. Káel Csaba úgy fogalmazott, „hazajöttem Miskolcra, hiszen én is ebben a nagyon szép városban születtem”.

– Roppant büszke vagyok a CineFestre, melynek szervezői megalapították Magyarország legnívósabb filmfesztiválját, amelyet ma már nemzetközi szinten is a kiválóak között jegyeznek. Szeptember elsején neveztek ki a magyar mozgókép kultúra kormánybiztosának, nagy öröm számomra, hogy ebben a munkában olyan kiváló partnerekre is számíthatok, mint a CineFest. Ebben a fesztiválban számomra az a legcsodálatosabb, hogy Miskolc és környéke lenyűgöző filmes örökségét tiszteletben tartva mutatja be a jelen filmtermését - így üzen a jövőnek – fogalmazott.

Kiss János alpolgármester köszöntőjében utalt arra, hogy Miskolc és megyénk olyan személyeket adott az egyetemes nemzetközi filmes kultúrának, mint a Tolcsváról származó William Fox, aki a 20th Century Fox cég elődjének alapítója, a Ricséről származó Adolf Zukor, aki a világ egyik legnagyobb filmvállalatát, a Paramount Pictures-t alapította, valamint a Miskolcról származó Oscar-díjas forgatókönyvíró, filmrendező és producer, Pressburger Imre. Kiss János kiemelte azonban azt, hogy az idei filmfesztivál legjobb története nem egy filmhez kapcsolódik, hanem magához a fesztiválhoz. A rendezvényt korábban támogató szponzor ugyanis a világon mindenhol visszalépett a filmfesztiválok támogatásától, így Miskolcon is. A városban működő vállalkozások azonban összefogtak, és a szponzor helyébe lépve megteremtették a fesztivál megrendezéséhez szükséges anyagiakat. Ez egy olyan közösségi történet Miskolcon, amelyre büszkék lehetünk – hangsúlyozta az alpolgármester.

A 16. CineFest Nemzetközi Filmfesztivál fődíját – a Pressburger-díjat –, és a fiatal magyar alkotóknak alapított CineNewWave díjat Káel Csaba filmügyi kormánybiztos adta át a nyerteseknek.

Az ünnepségen személyesen vette át a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját az egykori James Bond, George Lazenby. A díjkiosztó után a világsztár jelenlétében levetítették az idén ötven éves James Bond remekművet, az Őfelsége titkosszolgálatában c. filmet.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon több mint 110 filmet vetítettek le, ebből 4 új magyar filmet Miskolcon láthatott először a közönség. A nagyszabású nemzetközi fesztivál 9 napja alatt 22 ezernél is több néző vett részt a 142 vetítésen. Közel 100 hazai és külföldi alkotó kísérte el filmjét Miskolcra.

A nagyközönség szeretete és a filmes szakma töretlen figyelme idén is végigkísérte a fesztivált.

A díjazott alkotásokról ITT írtunk!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!