Ugrás a tartalomra

Országosan 450 millió facsemetét ültetnek majd el – a Győri kapuban már elkezdték

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 27. péntek 16:06
Az Agrárminisztérium támogatásával országosan 450 millió facsemetét ültetnek majd el a közeljövőben. A fatelepítésekkel a klímaváltozás és a környezetszennyezés hatásait szeretnék enyhíteni. A programhoz Miskolc, mint zöld város is csatlakozott. Fát ültettek az egyik Győri kapui játszótérre.
Fotók: Juhász Ákos

Fát ültetett ma Nagy Ákos önkormányzati képviselő, Alakszai Zoltán jegyző és Szinay Attila államtitkár a Gálffy Ignác és a Géza utca közötti játszótéren. A város vezetése évente 366 millió forintot fordít a zöld területek karbantartására és azt az elvet követik, hogy ha kivágnak egy fát, kettőt ültetnek a helyébe.

– 2018 szeptemberében döntöttünk úgy, hogy a jelmondatunk a Győri kapu kapcsán az lesz, hogy ha kivágnak egy fát, akkor kettőt ültetünk a helyére. Tavaly szeptemberben kezdtük el ezt a programot. Gyakorlatilag tavaly óta 40 fát ültettünk el Hollósy András képviselőtársammal közösen – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Nagy Ákos önkormányzati képviselő.

Miskolc a második legzöldebb magyar város. A KSH adatai szerint 2017-ben 3,4 millió négyzetméter zöld területe volt. Ez az elmúlt két évben tovább növekedett, 1,4 millióval, négyzetméterrel. Tehát most már 4,8 millió négyzetméter zöld felület van a városban. A mai faültetés egy szimbólum.

Alakszai Zoltán, Miskolc város jegyzője kiemelte: Miskolc egy zöld város, hiszen ha belegondolunk abba, hogy Pécs mellett Miskolcnak van a legnagyobb zöld felülete a megyei jogú városok között, akkor azt gondolom, ez magáért beszél. – És magáért beszélnek azok a fejlesztések is, amit az elmúlt években a green city alapelveknek megfelelően alakítottunk ki – fogalmazott.

Miskolc az első vidéki akkreditált green city város. Valamennyi fejlesztésben, vagy fejlesztés során a fenntarthatóságot, a zöld területek megóvását, és lehetőleg növelését tűzte ki célul. Az Agrárminisztérim támogatásában elindul egy országos program, amely Miskolcon faültetéssel kezdődött.

Szinay Attila közigazgatási államtitkár kifejtette, a vidékfejlesztési pályázatokon belül lehetőség nyílt arra, hogy még nagyobb támogatást, esetenként 130 százalékos növekedést eszközöljenek bizonyos beruházásokon. Ilyen például az erdőtelepítés és fásítás. – És szeretnénk minél több ember figyelmét felhívni arra, hogy beindul egy olyan országos program, aminek eredményeként 450 millió facsemetét ültetnek majd el.

Az államtitkár hozzátette, hogy Magyarországon az erdők 4-5 millió tonna szenet kötnek meg évente és azt szeretnék, hogyha a klímaváltozás és a környezetszennyezés hatásait erdőtelepítéssel enyhítenék.

További hírek

Olvasnivaló