Ugrás a tartalomra

Őszi tárlatdömping: számos helyszínen várják a látogatókat

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 07. péntek 15:13
Izgalmasnak ígérkeznek a Múzeumok Őszi Fesztiválja első két hetének programjai. Íme!

Izgalmasnak ígérkeznek a Múzeumok Őszi Fesztiválja első két hetének programjai. Íme!
 
DÉRYNÉ EMLÉKSÉTA
Program helyszíne: Thália-ház és több helyszín
Program időpontok: 2022. október 07. 14:00 – 15:00
2022 őszén Déryné Széppataki Róza halálának 150. évfordulójára emlékezik a magyar színházi közönség. Miskolc városa programsorozattal idézi fel az első magyar operaénekesnő pályáját, miskolci működését, melyben aktívan részt vállal a miskolci színészmúzeum is. Az emléksétán Déryné és kortársai nyomába eredünk Miskolc belvárosában. Az első magyar operaénekesnő halálának 150. évfordulóján a miskolci utcaköveket taposva indulunk Déryné Széppataki Róza nyomába, s idézzük meg gazdag pályáját, miskolci kalandjait, s azon keresztül a miskolci színjátszás múltját, a magyar színház kezdeteit. Indulás a Thália-háztól (Színészmúzeum – Miskolc, Déryné u. 3.) Útvonal: a Déryné utca színházi emlékhelyei, a Sötétkapu, a belvárosi Déryné-ház, a Szent Anna-temető.
 
MÚZEUMI VÁNDORBOT
Program helyszíne: Majális parki (parkoló) indulást követően több helyszín
Program időpontok: 2022. október 08. 09.00-14-00
 
A Bodnár Gábor cserkészparkban, a Szinva és a Csanyik patak találkozásánál megemlékezés az egykori fűrészmalomról, a hámori futballpálya közelsége okán Lillafüred sportéletéről, a mahócai kisvasút múltjával összefüggésben a világháborús vonatkozásokról. A Molnár-sziklánál a pazar panorámát szemlélve felidéződik a Hámor bükki környezetének ipartörténete az üveghutáktól a Fazolákon át a bútorgyárig, A Zsófia kilátónál Lillafüred idegenforgalmi jelentőségéről és a bükki turizmus kezdeteiről lesz szó. (Előadó: Kapusi Krisztián történész.)
 
DÉRYNÉ KOFFER GARDRÓBJA
Program helyszíne: Csodamalom Bábszínház
Program időpontok: 2022. október 09. 10:00 – 11:00
A miskolci színészmúzeum foglalkoztató kiadványa segítségével, játékos foglalkozás keretében – daltanulással, papírszínház készítésével – ismerhetik meg a résztvevő diákok Déryné életútját, s azon keresztül a reformkori magyar és a miskolci színjátszás történetét.

RESTAURÁTOR MŰHELY LÁTOGATÁS
Program helyszíne: Herman Ottó Múzeum Műtárgyvédelmi osztály
Program időpontok: 2022. október 12. 09:00 – 12:00
A múzeum Műtárgyvédelmi Osztályának munkatársai igazi műhelytitkokba avatják be az érdeklődőket ezen a délelőttön: megmutatják, miként történik egy neolitikus település Kr. e. 5400-ból származó háztartási és díszített edényeinek összeállítása, ragasztása. Az érdeklődők bepillanthatnak a Borsodivánka Marhajárás-Nagyhalom ásatásán előkerült ház spirális díszítésű, kerámiaagyagból készített faltöredékének konzerválásába, emellett régészeti fémtárgyak (ezüst és bronz) restaurálásába is. Megtudhatják például, miért szükséges a régészeti vastárgyakat vákuumcsomagolni. Végül részt vehetnek egy kopjafa különböző gombák okozta károsodásának felmérésében és a fa konzerválásában. A műhely befogadóképessége miatt egy csoportban egyszerre 5-7 főt tudunk fogadni.

GRAFIKATÖRTÉNETI TÁRLATVEZETÉSEK
Program helyszíne: Miskolci Galéria Rákóczi-ház
Program időpontok: 22022.10.13. – 15.00 óra; 2022.10.15. – 11.00 óra; 2022.10.18. – 15.00 óra
A Miskolci Galériában látható „A magyar grafika évtizede 1961-1971” című tárlat azt az időszakot mutatja be, amelynek történései megalapozták a magyar grafika emblematikus intézményének tartott Miskolci Galéria létrejöttét és az Országos Grafikai Biennálék megszületését. Kapcsolódó kiállításunkban Kondor Béla halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve, a művész Miskolcon készült litográfiáit is megtekintheti a közönség. Harmadik ajánlatunk a nagysikerű Hangszín című tárlat.
A fent megadott időpontokon túl is fogadunk csoportokat, akik tárlatvezetést is igényelhetnek. Bejelentkezés és további információ a regisztracio@miskolcigaleria.eu címen, és a 46/500-680 vagy a 70/943-29-15 telefonszámokon kérhető.

DÉRYNÉ KOFFER GARDRÓBJA
Program helyszíne: Thália-ház
Program időpontok: 2022. október 14. 14:00 – 15:00
Mikita Gábor színháztörténész-előadása a XX. századi Déryné-kultuszt mutatja be, számba véve, bemutatva az énekesnő életét feldolgozó filmes és színpadi adaptációkat.

Címlapképünk illusztráció, Fotó: Juhász Ákos

További hírek

Olvasnivaló