Ugrás a tartalomra

Páholy 25: Bepillantás életekbe, szerelmekbe

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 09. szerda 11:59
Május 25-én, Vámosi Katalin szervezésében indult a „Páholy 25”. A Színészmúzeumban tartott rendezvénysorozattal a Thália-ház (Színészmúzeum) fennállásának 25. jubileumi évfordulóját ünneplik.

A sorozat a korszak kulturális, művészeti és művelődéstörténeti világába kalauzolja az érdeklődő látogatókat. Mindegyik tematikai programsor négy-négy előadással jelentkezik, melyeken belül egy-egy jelentősebb személyről, életéről, pályájáról, a hozzá kapcsolódó történetekről, eseményekről és a társasági színterekről hallhatunk igazi érdekességeket, különlegességeket, a legújabb kutatási eredményeket.

A sorozat második tematikai etapjában, június 15. és június 29. között Mikita Gábor színháztörténész, a miskolci Színészmúzeum vezetője Szerelmi levelező – Műfajteremtők című előadássorozatával jelentkezik, melynek során a különféle korabeli dokumentumok segítségével, a Miskolchoz több szállal kötődő olyan jeles színésznők, mint Déryné Széppataki Róza és Jókainé Laborfalvi Róza szerelmi életébe nyerhetünk bepillantást és ezen keresztül színpadi szerepeikbe. Az operett világa Latabár Endre és Lehár Ferenc által elevenedik meg az egyes alkalmak során.

2021. június 15. (kedd) 17 óra

Déryné Széppataki Róza visszaemlékezésein keresztül magánélete kulcsszereplőit sorra véve ismerhetjük meg a művészóriás pályaképét.

2021. június 18. (péntek) 17 óra

Jókainé Laborfalvi Róza levelezésein keresztül bontakozik ki szerelmi élete, portréja, a művészi alkotófolyamatot gazdagító emberi kapcsolatrendszere.

2021. június 22. (kedd) 17 óra

A 19. század új zenés színházi műfaja az operett. Az előadás átfogó képet rajzol a francia operett magyarországi meghonosítójának, Latabár Endrének az életpályájáról, életéről.

2021. június 29. (kedd) 17 óra

Az előadás bemutatja a század végén diadalútjára induló Lehár Ferenc művészetét, a magyar operett első világszínvonalú és nemzetközi elismerést kiváltó zeneszerzőjét.

Júliusban Békési Gábor irodalomtörténész a Miskolci és Miskolchoz kötődő írók, írónők munkásságát ismerteti, a záró programsor pedig augusztusban A 19. századi társasági élet színtereit mutatja be Vámosi Katalin művészettörténész tolmácsolásában.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs űrlap és a látogatás biztonsági protokollja a múzeum honlapján található meg.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke
-
Miskolc és környéke