Ugrás a tartalomra

Pályázati támogatások ígéretével szerzett meg több mint 170 millió forintot

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 15. kedd 13:12
A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a miskolci férfinak, aki a gyanú szerint összesen több mint 170 millió forintot csalt ki megbízóitól sikeres pályázatok ígéretével.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi pályázatíróként 2012. és 2019. között magánszemélyekkel és cégek képviselőivel megegyezett abban, hogy beruházási támogatások elnyerése érdekében pályázatokat fog lebonyolítani. A gyanúsított az elnyerhető összeg függvényében pályázati előleget kért a sértettektől, és arról tájékoztatta őket, hogy sikertelen pályázat esetén a teljes előleget visszafizeti.

Volt olyan sértett, akinél ez az összeg 400 ezer forint volt, de előfordult, hogy az előleg összege meghaladta a 40 millió forintot is. A férfinak azonban már eleve nem állt szándékában a pályázat lebonyolítása, a pénz átvételét követően semmilyen pályázati tevékenységet nem végzett. Amikor megbízói kérdőre vonták a pályázat eredményével, és a pályázati támogatások kifizetésével kapcsolatban, a férfi hamis okiratokkal támasztotta alá, hogy benyújtotta a pályázatot. A gyanúsított a pályázati előleggel a mai napig nem számolt el a sértettek felé, a több mint 176 millió forintból mintegy 4 és fél millió forintot fizetett vissza megbízóinak.

A gyanúsítottal szemben csalás, hamis magánokirat felhasználása és közokirat-hamisítás miatt indult eljárás. Amennyiben a férfit a fenti bűncselekmények elkövetésében bűnösnek találják, akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, ezért a vele szemben kiszabható büntetés mértéke alapján megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől, ugyanakkor az sem zárható ki, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A bíróság szerint az eljárás eredményessége a gyanúsított szabadságának enyhébb korlátozásával nem biztosítható, így 2019. november 11-ig letartóztatását rendelte el.

A bíróság döntésével szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be – tájékoztatott Horváth Dóra sajtószóvivő.

(A külső kép illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló