Ugrás a tartalomra

Pénteken bepillanthatunk az Esszencia Borest színfalai mögé

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 21. hétfő 09:56
Noha önmagában az is lenyűgöző, hogy húsz, köztük a legrangosabb elismerésekkel kitüntetett borászhölgy hatvan csodálatos tételét kóstolhatjuk az Esszencia Boresten, nem csak emiatt érdemes részt venni a különleges eseményen.

Miskolc legkülönlegesebb boreseménye várja a közönséget november 25-én a Zenepalotában, ahol az ország minden szegletéből érkező 20 hölgyborász mutatja be finomságait. Egy est, amikor a főszerep a hölgyeké, hogy a közönség elé tárják titkaikat, ők hogyan gondolkoznak a borról, borkészítésről, a borvilágban betöltött szerepükről. A sétáló kóstolón a megváltott jegy áráért a vendégek korlátlanul ismerkedhetnek a hölgyek által kínált tételekkel, és a melléjük kínált kísérőfalatokkal.

Az italok mellett természetesen az ételeket is a legkiválóbbak biztosítják. Talán sokan nem tudják, de a Pizza, Kávé, Világbéke tulajdonosai azok a Dudás testvérek, akik a Micheline Guide idei „terepszemléjén” Bib Gourmand díjat kapott encsi Anyukám Mondta éttermet is megálmodták. Ők biztosítják tehát a nemzetközi mércével is kiemelkedő fogásokat.
Az édességek egy igazi szerelem-műhelyből érkeznek.

A Cukorpor Kézműves Desszert megálmodói, Feiler-Tóth Andrea és Obeda-Varga Tímea gyerekkori barátok, akik hobbiból kezdtek tortákat sütni – először a gyermekeik születésnapjára. A hagyományos cukrászathoz nyúlnak vissza, vagyis tojással, liszttel, cukorral és sok-sok szeretettel készülnek tortáik, sütijeik, bonbonjaik. Ízvilágban a francia cukrászat áll legközelebb hozzájuk mind ízekben, mind összetételben, kifinomult, kreatív kombinációk köszönnek vissza alkotásaikban, nem ritkán akár 4-5 rétegű tortában ölt formát az elképzelésük. Kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokból sütik a nyalánkságokat, és szeretnének különlegeset alkotni. Náluk nincs oroszkrém- vagy dobostorta, csak fantázia szülte ízkombinációk vannak, egy-egy izgalmas csavarral.

A borokhoz olyan kötelező kellék a sajt, mint az öleléshez a kar. Mivel rendezvényünkön fontos a társadalmi szerepvállalás, és igyekszünk lokálisan gondolkodni, így nem volt kérdés, hogy szintén a megyében kutatjuk fel a legfinomabb kézműves termékeket. A Szimbiózis Alapítvány az általa üzemeltetett Baráthegyi Majorságban és üzemeikben több száz fogyatékos és megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, sokuknak a lakhatást is biztosítja. Társadalmi vállalkozásuk célja, hogy értelmet adjanak a fogyatékkal élő felnőtteknek a mindennapokhoz. Számukra a növény- és állatgondozás, a finom falatok készítése vagy a vendégfogadás nem pusztán munka, hanem olyan elfoglaltság, amelytől hasznosnak, értékesnek és igazán boldognak érezhetik magukat. Mi pedig szeretnénk ezt még inkább tudatosítani bennük, elismerni a belefektetett energiájukat, ezért az Esszencia Boresten a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Sajtmanufaktúrájának ínyencségeit kínáljuk a borok mellé.

Nemcsak a háttérben igyekszünk támogatni társadalmilag fontos ügyeket, hanem Magyarország első női Rotary Clubjával, a Rotary Club Miskolci Angyalokkal összefogva egy borlicitet is tartunk. A borászhölgyek által felajánlott tételekből befolyt összeggel az Ökumenikus Segélyszervezet Családok Átmeneti Otthonának nyújtunk segítő jobbot. Napjainkban egyre inkább fókuszba kerülnek a bántalmazás különböző formái, melyet egyöntetűleg elítélünk, ahogyan a Rotary Club Miskolci Angyaloknak is a legfőbb célkitűzése az emberek közti béketeremtés. Az átmeneti otthonban igyekeznek segíteni, hogy az ott élők feldolgozzák a traumáikat, a hozott lelki sérülések negatív hatásait csökkentsék, családként megerősödjenek és vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.

Fotó: turizmus.com

Azonban nem szabad elfeledkeznünk a szépségről sem, a művészetről, amely reményt, megnyugvást, örömet és feltöltődést nyújt. A boresten két csodálatos hangú, tehetséges fiatal énekes kápráztatja el a nagyérdeműt: Horváth Ádám és Kántor Bogi. Emellett a képzőművészeteknek is hódolunk, válogatott alkotók műveiben gyönyörködhetünk, a „Nő esszenciája” címmel rendezett kiállításon.


Résztvevő borászok:
Árvay Angelika – Árvay Családi Pincészet
Babarczi Zsuzsanna – Babarczi Pince
Bai Edit – Dereszla Pincészet
Bodó Judit – Bott Pince
Csetvei Krisztina – Csetvei Pince
Csóbor-Kisari Linda – Csóbor Pincészet
Dunai Ágnes – Dubicz Borászat
Gálné Dignisz Éva – Gál Szőlőbirtok és Pincészet
Gere Andrea – Gere Borászat
Jelena Szavercsenko – Kern Bor és Pezsgőház
Konyári Bori – Késa Birtok, Ikon Pincészet
Kovács Zita – Sol Montis Borászat
Kovácsné Drabant Katalin – Dimenzió Borászat, Hetedhét Pince
Molnár Júlia Dóra – Csendes Dűlő Szőlőbirtok
Nyúlné Pühra Beáta – Nyakas Pince
Palkó Gabriella – Palkó Borok
Rácz Erika – Sanzon Tokaj
Tóth Katalin – Tóth Ferenc Pincészet
Ujvári Vivien – Ujvári Pincészet, Barta Pince
Zsirai Kata – Zsirai Pincészet

Időpont: 2022. november 25., péntek 19:00–23:00 
Helyszín: Miskolc, Zenepalota (Bartók Béla tér 1.)
Kóstolójegy vásárlás: esszenciaborest.hu

További információ:
Kovács Judit, szervező
info@esszenciaborest.hu
06 30 899 2000
facebook.com/esszenciaborest
www.esszenciaborest.hu
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!