Ugrás a tartalomra

PET-palackból készít gumiabroncsot

nuus.hu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 21. szombat 12:22
A gumiabroncs szövetváza készül majd a „PET-cérnából”.
Forrás: nuus.hu

A Continental az OTIZ textilgyártóval közösen fejlesztett ki speciális technológiát PET-palackok újrafeldolgozására. Elhagyhatók a korábban szükséges köztes kémiai lépések, amik által a poliészter fonal képes lesz megfelelni a gumiabroncs mechanikai paramétereknek. Az „upcycling” folyamat során a PET-palackokból nagy teljesítményű PET-anyag készül.

„Akár már 2022-től is használhatunk újrahasznosított PET-palackokból nyert anyagokat a gumiabroncs gyártáshoz. A szálakat újrahasznosított PET-ből fonják, anélkül, hogy az anyagot előzetesen összetevőire kellene bontani” – mondja Andreas Topp, a Continental Tires üzleti területének anyagokért, folyamatfejlesztésért és iparosításért felelős vezetője. „Az idei müncheni IAA MOBILITY kiállításon bemutatunk egy rendkívül innovatív speciális gumiabroncsot, ami újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészter fonallal készült. Az újrahasznosított poliészter fonal használatával újabb fontos lépést teszünk a termékeken átívelő körkörös gazdaság felé.”

A palackokat először szétválogatják, eltávolítják a kupakokat, végül mechanikusan megtisztítják. Gépi aprítás után olvasztják, majd granulálják. Ezután szilárd fázisú polimerizáció és egy módosított centrifugálási folyamat következik. „A módosított gyártási folyamat lehetővé teszi, hogy PET-palackokból gumiabroncs gyártáshoz alkalmas poliészter fonalat nyerjünk, a polimerizációs folyamat kihagyásával” – magyarázta Derren Huang, az OTIZ kutatási és fejlesztési igazgatója.

A Continental tesztjei szerint a másodlagos nyersanyagszálak ugyanolyan jól teljesítenek, mint az eddig használt szálak. Minőségük és stabilitásuk megegyezik a szűz PET-ével. Szakítószilárdságuk, szívósságuk és hőstabilitásuk különösen alkalmassá teszi őket gumiabroncs alapanyagnak. A hagyományos PET-et régóta használják alapanyagként autógumi gyártása során, mert nagy terhelés és hőmérséklet mellett is képes megtartani alakját. Ezért sebességtől függetlenül folyamatos biztonságot nyújt.

Az újrahasznosított PET használata értékes erőforrásokat takarít meg az abroncs gyártásakor. Manapság egy hagyományos személygépkocsi-gumiabroncs körülbelül 400 grammnyi poliészter fonalat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a jövőben több mint hatvan újrahasznosított PET-palackot is fel lehet használni egy teljes gumiabroncsszett elkészítéséhez. A Continental célja, hogy legkésőbb 2050-re teljes egészében fenntartható módon előállított anyagokat használjon fel abroncstermékeiben.

További hírek

Olvasnivaló