Ugrás a tartalomra

Pompás „jégbabák” a királykúti jegesbarlangban

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 14. szerda 08:56
Szemet gyönyörködtető, és ritkán látható méretű képződmények jöttek létre a királykúti jegesbarlangban, ahol az idei tél időjárása különösen kedvezett a jégképződés folyamatának. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Telkibányai Erdészetének kezelésében van Magyarország egyetlen jegesbarlangja.
fotó: Északerdő Zrt.

A barlang a 375 méter magas Királyhegy északi lejtőjének lábánál fekszik kb. 270 méter tengerszint feletti magasságban. Az intenzív jégképződés általában márciusban kezdődik és április elejéig, közepéig tart, amikor a külső levegő felmelegedése és az erős olvadás miatt a levegő relatív páratartalma 80-100% között ingadozik.

A folyamat során a kicsapódó pára és a talajfelszínről beszivárgó, mennyezetről folyamatosan csepegő víz fagy meg. A „jegesbarlang” elnevezés kicsit megtévesztő, ugyanis az évről-évre megismétlődő jégképződés nem egy természetes úton létrejött barlangban, hanem egy mesterségesen kialakított és bővített bányavágatban alakul ki, melynek keletkezését és korát pontosan nem ismerjük.

Ez a fajta jegesedés – mely alapvetően más jellegű, mint ami például a dobsinai jegesbarlangban látható – ilyen alacsony tengerszint feletti magasságban nemcsak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló – tájékoztatott Hulják Péter, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Telkibányai Erdészetének igazgatója.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!