Ugrás a tartalomra

Rangos díjat nyert el a Miskolci Nemzeti Színház színművésze

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. április 08. szerda 14:43
Idén Görög László színművész nyerte el a Gábor Miklós-díjat Shylock szerepének megformálásáért a Mohácsi János rendezésében készült A velencei kalmár előadásban. A bizottság tagjai teljes egyetértésben szavaztak arról, hogy a Miskolci Nemzeti Színház színésze kapja a kitüntetést 2020-ban.

A kuratórium tagjai – Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Spiró György író, Stuber Andrea színikritikus – egybehangzóan Görög Lászlót javasolták idén a kitüntetésre. A díjat a Gábor Miklós-díj kuratórium elnöke, Ascher Tamás adta át egy „online díjátadó” keretében, ahol a színművész úgy fogalmazott: „nagyon meg vagyok hatva, hogy ebben a különös helyzetben ilyen gyönyörű dologban részesülhetek. – Mostanában rengeteget álmodom a színházról. Ez nem olyan gyakori, hiszen általában „csinálom” a színházat, ott vagyok, mostanában viszont egyre gyakrabban jelenik meg a színház az álmaimban – meséli Görög László.

Beregi László képgalériája!

Tavaly szeptemberben a színművész ugyanezért a szerepért megkapta a Színikritikusok Díját a legjobb férfi főszereplő kategóriában. – Akkor is úgy gondoltam, hogy „nem lehet kopaszok közt hajasbabának lenni.” Ahhoz, hogy én azt az elismerést megkapjam, kellett Mohácsi János kiváló rendezése, a kollégáim munkája, a zene, a díszlet, a jelmezek. Mindezek egy olyan istenáldotta konstellációban voltak, hogy nekem úgymond csak meg kellett lovagolni a hullámokat és hagyni, hogy minden menjen magától – részletezi a színművész.

A Gábor Miklós-díjat 2000-ben alapította Vass Éva, a művész özvegye, a Gábor Miklós születése évfordulóját megelőző egy év legjobb Shakespeare-alakításának díjazására. Átadására minden évben április 7-én, Gábor Miklós születése évfordulóján, vagy ahhoz közeli időpontban kerül sor. A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész alkotása, melynek egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképe látható.

A Gábor Miklós-díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította 2000-ben, a Gábor Miklós születése évfordulóját megelőző egy év legjobb Shakespeare-alakításának díjazására. Átadására minden évben április 7-én, Gábor Miklós születése évfordulóján, vagy ahhoz közeli időpontban kerül sor.

A díj egy bronz plakett. Egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképe látható; Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!