Ugrás a tartalomra

A siker egyik kulcsa a diákokat támogató ösztöndíjprogram

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. június 15. kedd 09:33
A szakképzés átalakulásának vannak olyan előremutató jelei, amelyek már most is láthatóak.

2020-ban számos téren átalakult a szakképzés. Ennek rövidtávú hatásai már most, szűk egy évvel később is érzékelhetőek.

Fotók: Beregi László

- A siker leginkább a jelentkezések számában mérhető – mondta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum (Miskolci SZC) kancellárja. – A technikumok megjelenésével pozitív fordulat állt be a beadott jelentkezések vonatkozásában is. A korábbiakhoz képest már tavaly is 10 százalékkal nőtt a felvett diákok létszáma, a 2021-es év pedig elképesztően jó eredményeket hozott: közel 26 százalékkal több tanuló nyert felvételt a Centrum intézményeibe. Ez a Miskolci SZC tekintetében mintegy 300 fős növekedést eredményez. Ez az adat országosan is kiemelkedő eredménynek számít.

A kancellár szerint a technikumok pozitív változást hoztak a képzési kínálatban. A korábbiakkal ellentétben a jövő tanévtől a hiányszakmákban is teljes osztályok indulnak.

- Úgy vélem, a számok javulásának egyik oka az ösztöndíjprogram. A szakképzés bármelyik szintjén már a belépő évfolyamokon állami ösztöndíjra számíthatnak a diákok, amelynek összege a későbbiekben a tanulmányi eredmények javulásával továbbnőhet. Az ösztöndíjat a mindenkori minimálbérhez igazítva állapítják meg: ha nő a minimálbér, akkor az ösztöndíj összege is emelkedik.

A szakképzés átalakulásával a duális képzés is megváltozott. Amennyiben a tanuló egy vállalatnál tölti a gyakorlati idejét, munkabérként megkapja a minimálbér 60 százalékát.

- Az új rendszerben a diákok szakképzési munkaszerződést kötnek, így gyakorlatilag munkaviszony jön létre a duális partner, illetve a diák között. Ennek az előnye – a díjazás és a különböző juttatások mellett –, hogy a gazdasági szereplők (reményeink szerint) munkatársként, csapattagként is kezelik a duális képzést választó diákot. A tanuló akár hétvégén is dolgozhat, ami például a turizmus-vendéglátás ágazatban igen gyakori. Ez az időszak beleszámít az duális képzésben részt vevő diák munkaviszonyába is.

Felnőttek számára is indítható szakmai oktatás.

- A Miskolci SZC színes képzési palettája mindenki számára kínál valamilyen tanulási utat. A klasszikus, nappali rendszerű képzési formában remek lehetőségeket kínálunk az érettségivel rendelkező, 25 év alatti fiatalok számára, akikkel tanulói jogviszonyt létesítünk. Ők is részesülhetnek az előbb említett ösztöndíjból, vagy szakképzési munkaszerződést köthetnek. A 25 év fölötti érdeklődők felnőttképzési jogviszony keretében vehetnek részt képzéseinkben, így a dolgozó felnőttek is tudnak választani képzési kínálatunkból.

Az új rendszerben 175 alapszakma van, amelyek közül választhatnak a jelentkezők. Ezek közül két szakmát ingyenesen meg lehet szerezni. Ez a lehetőség az új Szakmajegyzék szerinti szakmák tanulására vonatkozik, tehát a korábbi tanulmányok során megszerzett szakképesítések nem zárják ki az ingyenes szakmatanulásba való bekapcsolódást – ismertette Kiss Gábor. A kancellár úgy fogalmazott, egyfajta tiszta lappal indulhat mindenki az államilag támogatott szakképzés terén.​

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!