Ugrás a tartalomra

Skodán szárnyalhatnak a Sárkányok

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. június 29. szerda 13:51
Porrá égett autójukat egy felajánlásnak köszönhetően pótolni tudta a Szárnyas Sárkányok nevű utcaszínházi műhely. A gólyalábasok művészeti vezetője szerdán vette át a kocsi kulcsait a Pesti úton található autószalonban.

A Szárnyas Sárkányok június 10-én egy fesztiválra tartottak, amikor a 3-as úton, menet közben kigyulladt az autójuk. A benne utazó művészek igyekeztek menteni a menthetőt, de a csomagok és az utcaszínházi kellékek egy része bent égett. Hiába érkeztek perceken belül a helyszínre, és kezdték meg az oltást a tűzoltók, az autó több robbanás kíséretében teljesen kiégett.

Az anyagi kár jelentős, az első becslések szerint körülbelül 1,5 millió forintra tehető. A félelmetes balesetben szerencsére nem sérült meg senki, de a művészeti vezetőjük, Fekete Dávid családi autója odalett: az a kocsi, amivel aznap még a gyermekeit vitte oviba.

Az autó elvesztése miatt - ráadásul a fesztiváliszezon közepén - nagyon nehéz helyzetbe került a társulat. Vannak kellékek, amiket már nem is tudnak pótolni idén: emiatt több nyári fellépésük is veszélybe került. Gólyaláb, cirkuszi minibicikli, egykerekű, sátor, fellépőruhák, személyes holmik, iratok: számos, nehezen beszerezhető dolog vált porrá a tűzben. Emellett a kiégett autóroncs elszállítása, tárolása és kivonása a forgalomból további kiadásokat jelentett.

Videó és fotó forrása: A Szárnyas Sárkányok hivatalos Facebook-oldala

Most azonban legalább a fesztiválszezont sikerült megmenteni. A tűzeset és a kár, majd az erről szóló médiavisszhang ugyanis a Miskolc Autó vezetőihez is elért. A cég nem csak városi rendezvények elkötelezett támogatója, de rendre odaáll az olyan ügyek mellé, amikor segíthet. Így tettek most is.

- Megdöbbentett minket az eset, de jó volt látni, hogy milyen társadalmi összefogás alakult ki a Szárnyas Sárkányok megsegítésére - mondta Brózsely Gábor, a Miskolc Autó cégvezetője. - Úgy döntöttünk, hogy mi is segítünk - és mi mással tudnánk, mint egy autó felajánlásával? Minimum három hónapig biztosítunk tehát a társulat számára egy Skoda Scalát, de nyitottak vagyunk az együttműködés meghosszabbítására.

A Miskolci Csodamalom Bábszínház művészeti vezetőjeként is ismert Fekete Dávid alapító megkönnyebbült sóhajjal vette át az autó kulcsát.

- Egy ilyen veszteség után jól esik kimondani, hogy nincs veszélyben a szezonunk. Rengeteg már előre lekötött megjelenésünk van, a kocsink kiégésével ezek egy időre kérdőjelessé váltak. Autó nélkül ugyanis gyakorlatilag lehetetlen lenne fesztiválokra járnunk. Én korábban kipróbáltam, volt idő ugyanis, amikor hátamon a bábparavánnal, gólyalábbal indultam fellépni. Tudom tehát, hogy ennyi felszereléssel nem lehet vonatra, buszra szállni. Ráadásul a társulatunk tagjai mellett van, hogy fotós, videós jön velünk - tette hozzá.

Dávid beszélt arról is, mennyire jó érzéssel töltötte el őket, mennyi támogatást kaptak.

- Nincsenek rá szavak, nagyon köszönünk mindent, és nagyon szeretünk mindenkit! Csak így tovább, mert az a legfontosabb, hogy szeressük egymást - fogalmazott.

A Szárnyas Sárkányok máris belecsapnak a nyári fesztiválszezonba az új autóval: legközelebb a hortobágyi lovasnapokra utaznak, azt a debreceni Campus fesztivál követi, majd a székesfehérvári koronázási ünnepi játékokon láthatjuk őket. Ezek csak a nagyobb programok, emellett szinte minden hétvégén mennek valahová.

A Szárnyas Sárkányok – és művészeti vezetőjükre tekintettel a bábszínház is – arra kér mindenkit, akinek módjában áll segíteni, az alábbi számlaszámra küldje adományait (ezzel nemcsak ahhoz járulhatnak hozzá, hogy az idén 15 éves társulat nyári turnéját megmentsék, hanem ahhoz is, hanem mérsékelhetik egy háromgyerekes család anyagi veszteségeit):

Fekete Dávid
OTP Bank
Számlaszám:
11773456-02055642
IBAN Számlaszám:
HU77 1177 3456 0205 5642 0000 0000
Swift code:
OTPVHUHB

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!