Ugrás a tartalomra

Súlyos örökség, felelős költségvetés

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 24. hétfő 15:09
A miskolci közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyalja a város idei költségvetését. A büdzsé tervezete nyilvános, lássuk, miből, mennyiből, mennyit és mire költhet, költ a város 2020-ban.

A Miskolci Önkormányzatnál 10, a Miskolc Holding Zrt.-nél 53 milliárd forintos kötelezettségvállalást hagyott hátra az előző városvezetés. A városháza pénzügyi szakembereinek ezekkel a számokkal kalkulálva kellett megterveznie az idei költségvetést, amelyről a február végi közgyűlésen döntenek majd a képviselők, hogy elfogadják-e azt. A büdzsé tervezete már az elmúlt napokban vihart kavart, úgy, hogy a sarokszámok csak részben ismertek. A miskolci Fidesz-KDNP frakció nem ment el a költségvetés politikai egyeztetésére, pedig Veres Pál polgármester az ellenzéki frakció tagjait is meghívta az ülésre. A Fidesz-KDNP frakció annak ellenére nem élt a lehetőséggel, hogy ilyen egyeztetésre az elmúlt kilenc évben nem volt példa. Ahogy a polgármester fogalmazott: “Ismerjük a költségvetés számait és mindenki, a Fidesz-KDNP frakció még inkább tudja, hogy miért állunk ma ott, ahol állunk, miért tartunk ott, ahol tartunk. Megoldást kell találnunk az előző városvezetéstől megörökölt költségvetési hiány kezelésére, lyukak befoltozására és a felelős gazdálkodásra. Mi mindannyian miskolciak vagyunk és most Miskolc súlyos pénzügyi gondban van. Ez a gond nem mai, de a megoldás kezelése közös feladatunk”

A hiány kezelése halaszthatatlan, már az idei költségvetés tervezésekor el kellett kezdenie az új városvezetésnek - több tízmilliárd forintos költségvetési lyukak befoltozására kellett megoldást találniuk.

A büdzsé tervezete nyilvános, lássuk, miből, mennyiből, mennyit és mire költhet, költ a város az idén:

•    A tervezés során a fő irányvonal a város működési egyensúlyának biztosítása volt.

A 2020. évi költségvetési tervezet főösszege 40,1 milliárd forint, melyből a működési bevételek nagyságrendje a működési kiadásokkal megegyezően 34,1 milliárd forint. A költségvetésben tervezett beruházásokhoz kapcsolódik 6 milliárd forint.

A tervezett kiadásokhoz 2019-ben 4,9 milliárd forint hitelfelvétel került tervezésre, amelyet 2020-ban az Önkormányzat nem kíván tovább halmozni, így az idénre tervezett hitelfelvétel összege 90 millió forint.

A bevételek tekintetében azonban van még néhány bizonytalanság. Egyelőre nem ismert a színházak, és az Operafesztivál állami támogatásának pontos összege. A helyi iparűzési adó terén a kormány által tervezett átalakítás folytán a város, a bevételek tekintetében további nehézségekkel nézhet szembe, amely méginkább nehezítheti a város biztonságos működtetését.

•    Miskolc a 2020. évi költségvetéséből a városüzemeltetésre - az elmúlt évhez képest – több, mint 1,4 milliárd forinttal többet kíván fordítani többi közt a helyi közösségi közlekedésre valamint a zöldfelületek gondozására.

•    Az idei költségvetés tervezését alapvetően meghatározta az önkormányzat döntéskörén kívül eső olyan jelentős változás, mint az államnak az az elvárása, hogy a helyi iparűzési adóból befolyt bevételt elsősorban a városi közlekedési vállalat működtetésére szükséges fordítani. Ezenkívül a városvezetés azon szándéka is megjelent az előterjesztésben, hogy az MVK Zrt. vesztesége ne növekedjen tovább.

•    A költségvetés tervezetében a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. részére több, mint 560 millió forint működési támogatás szerepel, amely egyrészt biztosítja a városüzemeltetési feladatok megfelelő színvonalú ellátását, másrészt fedezi a közfoglalkoztatás feltételeinek megváltoztatásából eredő további kiadásokat is. A Miskolci Fürdők Kft. részére 30 millió forint plusz forrás került a javaslatba az előző évhez képest.

•    A környezetvédelmi kiadások tekintetében az önkormányzat szűk lehetőségeihez képest is forrást biztosít környezetünk védelmére.

•    Az egészségügy területén a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet NEAK a 2019. évihez képest 119 millió forinttal kap több támogatást.

•    A szociális funkció kiadásaira több, mint 220 millió forinttal többet kíván költeni az önkormányzat. Új támogatási formaként került a költségvetésbe a születési támogatás 20 millió forinttal. Valamint tovább folytatódik az elmúlt években nagy sikert aratott Salkaházi Sára Miskolc Program.

•    Az oktatási ágazat működési feladataira az előző évihez képest hasonló nagyságrend:
5,6 milliárd forint került megtervezésre.

•    Az önkormányzat költségvetésében továbbra is jelentős források állnak rendelkezésre a közbiztonsággal kapcsolatos feladatok támogatására. Tovább folytatódik a közterület-felügyelőkből és rendőrökből álló párosok járőrözése, a Miskolci Önkormányzati Rendészet költségvetési kiadásaira idén is több, mint 700 millió forint áll rendelkezésre.

•    A 2020. évi költségvetés több héten át tartó, minden részterületre kiterjedő egyeztetés eredményeképpen alakult ki. A városi intézményekkel és a gazdasági társaságokkal több körben történt egyeztetés, mielőtt kialakultak volna a végleges keretszámok.

 

Veres Pál polgármester az elmúlt hetekben többek között tárgyalt Fekete Péter kulturális államtitkárral és más kormányzati szereplőkkel is a forrás lehetőségekről.

A sport területén olyan költségtakarékosság várható, amelyek a lakosság által igénybe vett szolgáltatásokban nem lesz érezhető. A versenysport esetén szükséges további támogatók, szponzorok bevonása, hiszen az önkormányzat nem tudja biztosítani a működéshez szükséges teljes összeget.

A költségvetés tervezése során az érintett területek minden szereplője átérezte azt, hogy egy nagyon szűkös és takarékos büdzsére van szükség és lehetőség, továbbá folytatni kell a működési folyamatok áttekintését, ennek révén pedig a hatékonyság növelését.

 

 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!