Ugrás a tartalomra

Szabadságvesztésre ítélték a belvárosi késelőt

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 10. hétfő 15:25
A Miskolci Törvényszék emberölés kísérlete miatt szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, aki 2019. május 18-án a miskolci sétálóutcán egy borotvapengével megvágta a sértett arcát.
Illusztráció: Miskolc egyik fő csomópontja, a Villanyrendőr

A bíróság által megállapított tények szerint 2019. május 18-án, a hajnali órákban a vádlott négy ismerősével Miskolc belvárosában sétált, amikor találkoztak a sértettel – írja le a két évvel ezelőtti történéseket a Miskolci Törvényszék Sajtóosztálya.

Idegeket sértett

A vádirat szerint a csapat egyik tagja és a sértett összeszólalkoztak. A vitába a vádlott nem szólt bele, azonban a barátja mögül hirtelen a sértetthez lépett és a zsebéből elővett egy műanyag nyélre erősített borotvapengét, és egy alulról felfelé irányuló ívelt mozdulattal a férfi nyaka felé ütött. A sértett megpróbált elhajolni a vádlott elől, azonban a penge elérte és megvágta az arcát. A vágás a sértett bal arcán keresztül, az ajkától egészen a füle előtti területig tartott, az arc mélyben futó idegeit is elérte és megsértette.

A sértett nyolc napon túl gyógyuló, alsó ajak mozgatási nehezítettségével járó, maradandó sérülést szenvedett. Amennyiben a sértett nem mozdítja el a fejét és a penge a nyakát éri el, a vágás akár a nyaki verőér teljes átmetszését is eredményezhette volna.

A törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott és védője, valamint a törvényes képviselő fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Számvetés

Érdemes megjegyezni, hogy mindez 2019 tavaszán történt – pár sarokra onnan, ahol három hónappal később megtámadták és kirabolták a miskolci rendőrkapitány-helyettest. Ekkor még az előző városvezetés által megálmodott struktúrával vigyázta Miskolcot az önkormányzati rendészet. Mindez csupán azért érdekes, mert Nagy Ákos, a Fidesz városi frakcióvezetője egy hónappal ezelőtt tartott sajtótájékoztatóján azt állította, hogy „padlón van a közbiztonság Miskolcon". Most. 2021-ben. Ezt azzal indokolta, hogy egy férfi megrúgott egy gyermekével várakozó nőt a Centrum Áruháznál, valamint egy villamosvezetőt is megfenyegettek a közelmúltban – attrocitás ebben az esetben nem történt Nagy Ákos szerint. Ide idézte egy pünkösdhegyi férfi levelét is, aki azért írt neki, mert aggódott a családjáért és az életéért – ebben az ügyben a sajtótájékoztató időpontjáig szintén nem történt tettlegesség. Ez olvasható ki a 11. önkormányzati választókerület képviselőjének szavaiból.

Mindez után jött a nagy bezzeg. Nagy Ákos ugyanis a 2010-2019. közötti időre hivatkozott. Véleménye szerint érdemes összehasonlítani az akkori rendet a mostanival. A politikus úgy gondolja, hogy „a mostani rendszer alkalmatlan arra, hogy növelje a miskolciak biztonságérzetét". Vonjuk ki a képletből, hogy a bűnmegelőzés és a közbeavatkozás

alapvetően rendőrségi feladat, a rendészet mint szervezet azért van, hogy ezt a munkát segítse.

A mostani ítélet így is jó alkalom az összehasonlításra. Ha egy hátrafelé bezzegező helyi politikus egy attrocitást és két olyan esetet tud megemlíteni az utóbbi egy év miskolci ügyeiből, amikor nem történt fizikai erőszak, mégis úgy zárja a sajtótájékoztatót – a városvezetőknek címezve –, hogy „ne várják meg, hogy a miskolciak akár közvetve, akár közvetlenül kifejezzék elégedetlenségüket", érdemes elgondolkodni, milyen szándék vezette. Tényleg ideje az összevetésnek, és ideje átgondolni, hogy milyen relációban nagyobb a Nagy Ákos által felsorolt három cselekmény a város szívében történő késelésnél és a rablótámadásnál. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!