Ugrás a tartalomra

Számítanak a régió vállalkozóinak véleményére

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 27. péntek 12:46
A következő években alapvető változások zajlanak Magyarországon a területfejlesztési politikában, szeretnék csökkenteni a Budapest-központúságot, és jobban bevonják a régiókat a döntések előkészítésébe és végrehajtásába - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken a Nógrád vármegyei Alsópetényben, ahol kamarai vezetőkkel írt alá partnerségi megállapodást, ami Bihall Tamás, a BOKIK elnöke szerint jót tesz a térség gazdaságának.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (b5), Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos (j4), Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára (j3), Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár (j2), valamint Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b), Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b2), Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b3), Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b4), Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j5) és Balogh Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke (j). | Fotó: MTI/Komka Péter

Országos szinten együttműködik a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), de különösen fontos, hogy a megyei, helyi szereplők fokozottan vegyenek részt a döntéselőkészítésben, a döntéshozatalban, ezt követően a végrehajtásban is - mondta Navracsics Tibor az MTI tudósítása szerint.

"Szeretnénk oldani azt a Budapest-központúságot, amelynek jegyében a fővárosban születnek a döntések, sőt a tervek is, viszonylag kis nyitottsággal arra, hogy a Budapesten kívüli világ mit gondol, mire van szüksége, és hogyan lehetne egyes fejlesztéseket hatékonyabban végrehajtani"

- fogalmazott.

A területfejlesztési miniszter az észak-kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna hat vármegyéje kereskedelmi és iparkamarájának vezetőjével kötött stratégiai partnerségi megállapodást, amellyel szorosabbra fűzik a gazdasági együttműködést, összefogva a tudásbázist a területfejlesztési politikához.

A miniszter elmondta: voltak már kapcsolataik a régióban, konzultáltak az egyetemekkel, kétoldalú együttműködések korábban is működtek, most azonban az egész régióval szeretnének kialakítani olyan gazdasági együttműködést, amely a helyiek számára is segítséget jelent.

A minisztérium kormányzati intézkedésekről, tervezett kormányzati, törvényhozási lépésekről ad előzetes tájékoztatást partnereinek, adott esetben előzetes egyeztetésekre is sor kerül - tette hozzá.

- Hatékonyabb, eredményesebb lehet a fejlesztéspolitika, ha partnerként együtt tudunk működni, ennek eredménye megjelenhet abban is, hogy az európai uniós források a legjobban hasznosuljanak a következő időszakban - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A partnerségi megállapodást Bánhidy Péter (Heves), Miklóssy Ferenc (Hajdú-Bihar), Bihall Tamás (Borsod-Abaúj-Zemplén), Balogh Zoltán (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Tordai Péter (Nógrád) és Sziráki András (Jász-Nagykun-Szolnok) írta alá.

Bihall Tamást, a BOKIK elnökét telefonon értük utol, lapunk érdeklődésére kifejtette, a partnerségi megállapodás jelentősége abban áll, hogy a kormány számít a vármegyékben élő vállalkozók véleményére, a kamarákon keresztül, intézményesített formában a területfejlesztési programok kialakítása érdekében.

"Ezt én helyeslem, mert nagyon fontos, hogy a térség vállalkozásainak legyen beleszólása a területfejlesztésbe" -

hangsúlyozta, hozzátéve: az uniós források kapcsán is számítanak a véleményükre.

- Örömmel veszünk részt ebben a munkában, hiszen jót tesz a térség gazdaságának - mondta a BOKIK-elnök.

Részletezte továbbá: fontosak a meglévő értékeink, a vegy- és gépipar, a turizmus, de keresni kell azokat a fejlesztési pontokat is - például az elektronika -, amelyek egy új gazdasági szerkezet pillérei lehetnek.

Hangsúlyozta, a kis- és középvállalkozásokat támogatnia kell a kormánynak és a kamarai rendszernek is, hiszen "ők vannak leginkább kitéve az előttünk álló kihívásoknak".

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!