Ugrás a tartalomra

Százharminc fát ültetnek el a Fényi udvarán

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. november 24. kedd 10:44
A facsemetéket a miskolci önkormányzat fatelepítési akciójában igényelte az egyházi fenntartású gimnázium.
Faültetés a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium udvarán. Fotó: Végh Csaba

Összesen 130 fát ültetnek el a következő napokban a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium udvarán. A facsemetéket az önkormányzat fatelepítési akciójának részeként igényelte az oktatási intézmény. Holczinger Ferenc igazgató a minap.hu-nak elmondta, a Fényi éves programjában már a tanév elején meghatározták, hogy mintegy száz fával gazdagítják a gimnázium területét.

- Ennek előkészítése közben értesültünk a város fatelepítési programjáról, illetve arról hogy abba a helyi közösségeket, intézményeket is bevonják. Ezt követően mi is benyújtottunk egy pályázatot, ennek részeként került hozzánk ez a körülbelül százharminc fa – mondta az intézményvezető, aki kiemelte: a több napon át zajló faültetést közösségépítő programnak is szánják, melybe a diákok és a pedagógusok mellett a szülőket is bevonják.

Szilágyi Szabolcs és Czifrusz Natália (elöl). Fotó: Végh Csaba

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Veres Pál polgármester az ősz elején jelentette be a városvezetés szándékát, mely szerint öt év alatt tízezer fát kívánnak elültetni Miskolcon. Szilágyi Szabolcs, a Velünk a Város önkormányzati képviselője lapunknak úgy fogalmazott: a környezetünk védelméért mindenkinek tennie kell, ezért is örül annak, hogy a fatelepítési program iránt a választókerületében is nagy volt az érdeklődés.

- Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az ökológiai lábnyomunkat csökkenteni tudjuk. Ezt a célt szem előtt tartva az elmúlt időszakban több szemétszedési akciót is szerveztünk, melyen a képviselők is aktívan részt vettek. Ugyanezt a célt szolgálja a faültetés, fatelepítés, fapótlás is, úgy gondolom, ezzel közösen tudunk tenni a város levegőjének javításáért – hangsúlyozta.  

A tervek szerint 2020 és 2025 között évente kétezer fát ültetnek majd el a városban. Ezzel nem csupán a kidőlt, kivágásra érett fákat pótolnák, de új fasorok, ligetek is létrejöhetnének. Czifrusz Natália városi főkertész azt mondta, az akció keretein belül november 10-éig 26 közösség összesen 423 fát kért és kapott, de a faültetési akció tavasszal is folytatódik. Hozzátette, mindezek mellett az önkormányzat által igényelt fatelepítéseket és a fapótlásokat is folyamatosan végzi a Városgazda Nonprofit Kft.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!