Ugrás a tartalomra

A szegénytelepek megszűnnek - Alakszai Zoltán válasza a TASZ nyílt levelére

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 23. hétfő 14:08
Nyílt levélben fordult a miskolci polgármester-jelöltekhez a Társaság a Szabadságjogokért azért, hogy tájékoztassák a közvéleményt, milyen lépéseket terveznek a mélyszegénység, a szegregáció és a kirekesztés csökkentésére. Alakszai Zoltán, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje szintén nyílt levélben ad részletes választ a felvetett kérdésre.

„Mi lesz Miskolc szegénytelepeivel” című levele sajnos egy alapvetően téves, torz Miskolc-képből indul ki. Állítását, miszerint „Miskolcot nagyarányú munkanélküliség, a fokozódó szegénység, a lakhatási szegregáció, és az ezzel járó nehézségek folytán súlyos szociális problémák sújtják”, vissza kell utasítanom - kezdi a TASZ szakmai igazgatójának címzett, a közösségi oldalán közzétett bejegyzését Alakszai Zoltán. - Ma már Debrecenben is magasabb a munkanélküliség, mint Miskolcon. Az elmúlt 9 évben a FIDESZ-KDNP-s városvezetés gazdaságélénkítő intézkedéseinek köszönhetően harmadára csökkent a munkanélküliség a városban. Jellemzően inkább munkaerőhiány van Miskolcon. Tulajdonképpen csak az nem dolgozik, aki nem akar, vagy valamilyen okból nem tud. A városban az egészséges szerkezetű, sokszínű gazdaságnak köszönhetően a vállalatok ma már versengenek a képzett munkaerőért, ami a bérekben is egyre jobban megnyilvánul. Miskolcon az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál, valamint a városi közszolgálatban dolgozók (több mint ötezer fő) bértömege – azaz az összes bérre fordítható költség – 42 százalékkal nőtt 2017. január 1. és 2019. január 1. között. Ez a növekedési ütem jóval nagyobb az országos átlagnál.

- A nyomortelepek felszámolását 35 ezer miskolci az aláírásával támogatta. A lakások kiürítése minden esetben bírósági határozat alapján történt és történik. Az önkormányzat ellen nem indult semmilyen eljárás jogtalan kilakoltatás miatt. Miskolcon mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak; függetlenül a nemzetiségétől, a bőrszínétől, politikai, vagy vallási hovatartozásától, nemétől. Az önkormányzati bérlakás-állomány a városi közvagyon része. Értékének megőrzése az önkormányzat feladata. A kötelezettségüket nem teljesítő, szerződésszegő, a közvagyont szándékosan vagy önhibájukból rongáló bérlők kiköltöztetése kötelessége egy, a közpénzekkel felelősen gazdálkodó önkormányzatnak. Az ilyen bérlőkkel szemben nincs elhelyezési kötelezettsége a városnak. Ez nem vagyoni helyzet, nemzetiség, vagy bőrszín kérdése – hangsúlyozza a bejegyzésben Alakszai Zoltán.

- Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy Miskolcon a nyomortelep felszámolás nem csak bontást jelent, hanem építést is. Jelenleg is zajlik a Vasgyári területen egy nagy volumenű bérlakás-felújítási program, amelynek célja a hátrányos helyzetű emberek életkörülményeinek javítása és a szegregátumok megszüntetése. Az ingatlanok felújítása mellett közösségi épületek, oktatási és egészségügyi létesítmények, játszótér is épül. Lyukóvölgyben bölcsődét, óvodát és orvosi rendelőt építünk. A városban több program is zajlik a szegénység felszámolására. De mi nem hiszünk a segélypolitikában.

Mi – akárcsak Magyarország kormánya- a munkaalapú társadalomban hiszünk. A kormányzat és Miskolc város eredményei megkérdőjelezhetetlenek ezen a területen. 2010-ben 13.000 munkanélküli volt Miskolcon, ma 4700. Az önkormányzat 60 hajléktalant foglalkoztat közmunkaprogram keretében. Folyamatosan fejlesztjük a városi felnőttképzési rendszert, a képzéseket mindenki számára elérhetővé tesszük. Tűzifát osztunk minden éven, és ingyenes gyermekétkeztetést biztosítunk a rászorulóknak Miskolcon. Nincsenek szegregált intézményeink.
A miskolci mélyszegénység megszüntetésében igazi eredményt egyedül a FIDESZ-KDNP vezette önkormányzat tudott elérni a rendszerváltás óta. A nyomortelepek felszámolása folytatódni fog – ez a miskolciak elvárása. A város – ahogy eddig is – a szabályokat betartó, nagy értékű köztartozást fel nem halmozó bérlők számára továbbra is megfelelő csereingatlanokat ajánl fel, őket konszenzussal helyezi el.

Lyukóvölgy problémája valószínűleg csak jelentős kormányzati beavatkozással oldható meg. Az Ön állításával ellentétben az önkormányzat nem rendelkezik az ehhez szükséges jogi felhatalmazásokkal és forrásokkal. (Lakcímkártya kiadások, szociális, gyámügyi, rendészeti, bűnügyi kérdések, ingatlan tulajdonviszonyok rendezése, stb.)
Az önkormányzat eddig is minden rendelkezésére álló lehetőséget kiaknázott a Lyukóvölgybe – tegyük hozzá, zömében illegális lakásfoglalóként – költözött emberek életkörülményeinek javítására. Jelentős fejlesztéseket kezdtünk a külterületi városrészen, mert minden ellenkező állítással szemben nem szándékunk a nyomor konzerválása.

Amennyiben a miskolciak úgy döntenek október 13-án, hogy a városnak kormánypárti polgármestere legyen, csak abban az esetben kínálkozhat valódi esély Lyukóvölgy és a városi nyomortelepek ügyének mindenki számára megnyugtató rendezésére – zárja válaszlevelét Alakszai Zoltán. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!