Ugrás a tartalomra

Szemet gyönyörködtető tárlat az online térben

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 03. hétfő 16:57
A XX. Nemzet-közti Magyar Fotószalon legjobb képeit nézhetjük meg a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. Facebook-oldalán.

Öt kategóriában több mint 1500 beküldött fotóból választotta ki a Magyar Fotóművészek Világszövetsége a legjobb alkotásokat, melyeket most a nagyközönség elé tárnak a Kárpát-medence 18 nagyvárosában, köztük Miskolcon. Olyan összeállítást készítettek, amellyel Trianon 100 éves évfordulójára emlékeznek, megjelenítve a magyar identitást.

A fotókiállítást a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. Facebook-oldalán láthatják majd az érdeklők, a Miskolc Televízió pedig interjút sugároz az online tárlat kapcsán, ahol a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke, valamint a Diósgyőri Fotóklub vezetője beszélgetnek majd.

A XX. Nemzet-közti Magyar Fotószalonra a hagyományos – Általános, színes, monokróm – mellett a Trianon 100., a Természet, a Vendégségben és a COVID 19 kategóriákban lehetett nevezni. A zsűrizett, kiállításra kiválasztott fotók mindegyike kivételes képi alkotás, amely egyszersmind kordokumentum is. A fotósok igyekeztek megragadni a pillanatot, visszaadni azt az érzést, hangulatot, amelyet az eléjük táruló látvány kapcsán éreztek.

Az őszi Toszkána ezernyi színével halmozott el, ennek ellenére fotóm mégis fekete-fehérben kerül Önök elé. A cédrusfák csoportja – sokak számára ismert – és a körülötte lévő megművelt föld barázdáinak hullámzó váltakozása vitt el a monokróm felé, amely ebben a formában adta vissza számomra a táj szépségét.” (Holnap Ferenc)

Évek óta naponta elhaladtam a képen látható kerítés mellett, aminek árnyéka az egyik tavaszi délelőtt furcsa érzelmeket váltott ki belőlem. A kerítés, a fölötte húzódó szögesdrót, a feszületre emlékeztető tüskés kereszt, olyan volt, mintha egy elzárt, de mégis reményt keltő túloldali világot mutatna.  … Gyakran a távolság nem centiméterekben mérhető, hanem eszmékben. Ez képez szándékot a mai napig az együvé tartozók, a magyarok között. Ki az aki a túloldalt van, aki felveszi a zászlót vagy aki nézi? A választ adja meg a képet szemlélő…” (Varga István)

A közönség az online tárlattal olyan alkotók munkájára is ráláthat, akik talán eddig érdeklődésén kívül estek. Alkalmat ad más-más művészetfelfogások, alkotói koncepciók megismerésére. Bár egy kiállítóteremben a művek auráját is lehetőség van megérezni – a jelenlegi járványhelyzetben – az online tárlat egyedüli megoldásként kínál felüdülést kultúrára éhes lelkünknek.

A kiállítás premierjét május 4-én, 18:00-kor láthatja a közönség a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. Facebook-oldalán, a későbbiekben pedig megtekinthető az MKK Youtube-csatornáján.

További hírek

Olvasnivaló