Ugrás a tartalomra

Szeptember: még drágább az ételed

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. szeptember 24. szombat 14:40
Tényleg van cukorhiány Miskolcon? Mennyibe kerül manapság megfőzni a húslevest? Még mindig olcsó étel a túrós tészta? A boltokban kerestük a válaszokat.
Ebben az ületben még van cukor. | Fotók: Juhász Ákos

„Ebben a bizonytalan világban ki tudja, mi történik holnap. Amit megeszek, az az enyém. Az itt van, el nem veszi senki” – hallható a Magyar Retró – A magyar vircsaft című dokumentumfilmben, ami a Kádár-rendszer mindennapjainak fekete-fehér polaroidja. A fenti mondat pedig az egyik legerősebb kinyilatkoztatása a kornak: az a biztos, ami mögöttünk van, amit megettem, csak az az enyém igazán. Ez a fajta ételigenlés pedig nem az olasz tészták, az E-szám-mentes készítmények, a bioalapanyagok és a konyhaművészet izmusaiként felfogható tiltások korából való. Nem. Ez egy felgyűrt ingujjal szalonnázó, parizerkarikázó, rumpuncsot arcba tömő, konzerv kenőmájast fehér kenyérre kanalazó világ tanítása.

Most ismét bizonytalan az élet – az ezredforduló utáni időszak dinamikájához szokva mindenképp. Az utóbbi hónapok élelmiszereket érintő áremelkedése leginkább a Die Hard- filmek témához igazított alcímeivel írható le: május – Drágán add az ételed, június – Még drágább az ételed, szeptember – Az étel mindig drága, és így tovább. Annál pedig, ha vaskos árcímkékkel találkozunk azokon a termékeken, amiket eddig elkönyveltünk „párforintos” tételeknek, csak egy dolog bosszantóbb: ha nem is kapni belőlük a boltokban.

Mindenkit érint

Elsőre azt hinnénk, hogy a divatos étrendek követőinek – vegáknak, vegánoknak, paleosoknak, ketogéneseknek stb. – okoz leginkább fejfájást a drágulás, de az áremelkedés nem igazán tesz különbséget: mindenki pénztárcáját érinti. Az éttermek napi menüiért nagyjából kétszer annyit kell fizetni, mint két évvel korábban, az a' la carte pedig legfeljebb hétvégékre, ünnepnapokra korlátozódik sokaknál. Azoknak, akik inkább otthon, maguknak készítik el az ebédjüket, szintén nehézségekkel kell szembenézniük. Bár a kormány néhány alapvető élelmiszer árát még év elején maximalizálta, bizonyos – szintén alapnak számító – hozzávalók igen elszálltak, de vannak olyan élelmiszeripari készítmények, amiknek már a beszerzése is gondot okozhat.

Cukor blues

A kristálycukorra, ami szintén árvédett termék, a legtöbb bolt – más egyéb áruk mellett – mennyiségi korlátot szabott ki. Ez a mindennapos, egyébként károsnak kikiáltott, cukorrépából vagy cukornádból kivont alapélelmiszer most gyakran hiányzik a polcokról. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az sem mindegy, mikor és hol próbáljuk beszerezni: aki késő délután szeretne cukorhoz jutni a szupermarketekben, annak a sikere egyáltalán nincs kőbe vésve. Reggelente azonban jóval esélyesebb a cukorvadászat. A hiány egyik oka, hogy az utóbbi években alacsony volt a cukorrépa ára, ami miatt a termelők folyamatosan csökkentették a vetésterületeiket. Az aszály is szerepet játszik abban, hogy 2022-ben a hazai fogyasztásnak csak egy töredékét tudják megtermelni a gazdák. Ráadásul az árstop sem növeli a kereskedési kedvet a nyomott haszon miatt.

Mi is leteszteltük, mennyire nehéz Miskolcon kristálycukorhoz jutni. Négy nagy üzletlánc boltjait látogattuk meg a kora délutáni órákban. Az eredmény felemás: két helyen gond nélkül találtunk, egy üzletben azt mondták, jöjjünk vissza másnap reggel, míg a negyedikben kijelentette az eladó, hogy a következő napokban ne is próbálkozzunk. Egyébként étolaj és liszt sem volt mindenhol, de négyből három boltban találtunk mindkettőt.

Többe kerül a leves…

Tegyük fel, hogy húslevessel koronáznánk a vasárnapi asztalt. Ez azonban nem az igazi combból vagy csirkemellből, s bár a farhát jó alap, önmagában az is kevés. Tehát szét kell nézni a szabadáras termékek között is. Szintén négy üzletláncot teszteltünk, ezek közül háromban volt húspult. Tarját kerestünk, és 1899-2249 forint kilónkénti árral találkoztunk attól függően, csonttal vagy csont nélkül árulták. A negyedik boltban szeletelt, fóliás terméket találtunk: 2949 forint volt egy kiló. A KSH adatai szerint 2019-ben 1450 forint körül mozgott a tarja ára, tehát minimum 30 százalékos növekedésről beszélünk.

A leveszöldségek sem lettek olcsóbbak. Sárgarépát 399 forintos, fehérrépát pedig1499 forintos kilónkénti átlagáron találtunk. A zellernek 499-699, a karalábénak 299-349 forint volt darabja.

Ha leves mellé mondjuk túrós tésztát ennénk, a széles metélt esetében nagyjából 369 forintot kérnek egy 250 grammos csomagért, míg a félzsíros rögös túró ára az űrbe lőtt ki: fél kilót átlagosan 969 forintért adnak. Ha pedig valaki kristálycukorral hintve szereti a túrós tésztát… nos, az jobb, ha gyorsan leszokik az urizálásról.

További hírek

Olvasnivaló