Ugrás a tartalomra

A szerencse és képzelet kereke lett a Cinefest fődíjasa

Király Csaba//cinefest.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 18. szombat 19:26
Miután egy hétig Miskolc volt Magyarország filmfővárosa, szombat este kiderült, hogy kik nyerték el a fesztivál díjait. A Pressburger Imre-díjat a japán Ryûsuke Hamaguchi A szerencse és képzelet kereke című alkotása kapta. Ezzel hivatalosan is véget ért a 17. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

A záró és díjátadó ünnepségen Bíró Tibor fesztiváligazgató köszöntötte a nagyteremben összegyűlt filmkedvelőket és érdeklődőket. Mint elmondta, számára az a legnagyobb öröm, hogy egy év, koronavírus miatti kihagyás után a közönség nem feledkezett meg a fesztiválról és idén sokan visszatértek. Ők 145 filmet nézhettek meg, 475 szakmai vendég és több mint 100 alkotó társaságában – összegezte számokban a bő egy hetet.

Az ünnepélyen beszédet mondott Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos is. A rendezvény elején levetített egyik promóvideóra reflektálva – amely a Miskolcon maradást népszerűsítette – azt mondta, hogy a 17 éve megrendezett Cinefest miatt – is – érdemes nem elhagyni a várost, hiszen mára Magyarország legjelentősebb filmfesztiváljává nőtte ki magát a program.

Veres Pál polgármester azt emelte ki, hogy felélénkült a város. Számtalan vendég érkezett Miskolcra mind bel- és külföldről, akik megismerhették annak értékeit és szépségét, megtapasztalták vendégszeretetét. „Reméljük, hogy visszatérnek majd!” – zárta összegzését.

Képgalériánk a díjátadó záróünnepségről; Fotó: Juhász Ákos

A fődíj Japánba ment, de a közönségdíj itthon maradt

Most pedig álljanak itt a kategóriák díjazottjai és a zsűri indoklása.

Pressburger Imre-díj a CineFest fődíja 2021

Ryûsuke Hamaguchi – A szerencse és képzelet kereke (Japán)

A díjat egy olyan film nyerte, ami lenyűgözött minket varázslatosságával, játékosságával és azzal ahogyan a maga alázatos, gyönyörű, intelligens és finom módján megmutatja milyenek a nők.

Zukor Adolf-díj a CineFest nagydíja 2021

Christos Nikou – Almák (Görögország, Lengyelország, Szlovénia)

A zsűri nagyra értékelte a film különleges látásmódját, amiben keveredik a fekete humor és a létkérdéseket feszegető filozófiai mélység. Christis Nikou ígéretes tehetség, aki egyszerre képes gondolatokat ébreszteni és álomszerű atmoszférát teremteni.

CineDocs kategória díja 2021

Salomé Jashi – Kertrendezés (Grúzia, Svájc, Németország)

Lírai alkotás korunk társadalmáról, melynek annyi rétege és olvasata van, hogy mindenki megtalálja benne a hozzá legközelebb állót. A film egyszerre szól emlékekről, kapzsiságról és a természetről, és mindezt egy sokkal nagyobb ívű narratívába szövi bele. Csendes film, ami meglepően hangosan kiált.

Legjobb rövidfilm 2021

Naïla GUIGUET – Dustin (Franciaország)

Nagyon fontos történet személyes szabadságról és az elfogadás iránti vágyról. Gyönyörűen összerakott, lenyűgöző alkotás, olyan film, ami nem ítélkezik. Mindannyian tanulhatunk a rendező nyitottságából.

CineNewWave kategória díja 2021

Darabos Éva – Pá, kis panelom! (Magyarország)

Egy evidenciának hitt hely és a mindennapi tapasztalatok sajátos, szemet felnyitó olvasata. A rendező szürreális karaktereken keresztül mutatja meg annak a helynek a szívmelengető árnyalatait, amit épp elhagyni készül.

Dargay Attila-díj a magyar animáció ifjú tehetsége részére 2021

Darabos Éva – Pá, kis panelom! (Magyarország)

Darabos Éva bájos, ötletes, néha szürreális filmjein látszik, hogy alkotója rendkívüli fantáziával bír. Biztos kézzel kezd filmjei megvalósításához és az eredmény mindig egy egyedi látásmódú alkotás.

CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja 2021

Maria Schrader – Én vagyok a te embered (Németország)

Az érdekes alapötlet megvalósításának művészi színvonala; több síkon is értelmezhető története, az utópia-disztópia határán lebegtetett narratíva; modern korunk összetett, egymásnak gyakran ellentmondó – nők esetében szinte teljesíthetetlen – elvárásainak kritikája; az emberi kapcsolatok nyilvánvaló kiüresedésének vígjátéki elemekkel való bemutatása; az azonnali vágybeteljesítés mint motiváció, az anyagi javakkal és embertársakkal való kapcsolatainkban is tetten érhető „pazarló, fogyasztói kultúra”; a remek színészi munka; néhány jelenet költőisége; az erős üzenet; a kezdetben a főszereplő Almával, majd akár az android Thommal való empátia… révén az Én vagyok a te embered című 105 perces német film a nagyközönség számára vonzó, könnyen emészthetőnek tűnő, szórakoztató, üde, mégis elgondolkodtató, érzékenyítő film lehet az európai és tengeren túli művészmozikban.

Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja 2021

Christos Nikou – Almák (Görögország, Lengyelország, Szlovénia)

Az Almák című film olyan helyzetet dolgoz fel, ami sok szempontból rárímel a mai, nehézségekkel teli „járványkorszakra”. Megoldást kínál a veszteségek kezelésre és az élet értelmének újbóli felfedezésére.

Tűpontos, minimalista vizuális világával arra ösztönöz minket, hogy felfedezzük a felebarátaink szeretetében rejlő gyógyító erőt, és képesek legyünk valóban élni, túl a közösségi média által generált elszigeteltségen.

Az Almák az emberi kapcsolatok sokféleségére is felhívja figyelmünket, megmutatja azt a komplex egészet, amit embernek nevezünk és lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk az élet spirituális jelentésén.

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a nagyjátékfilm kategóriában 2021

Chema García Ibarra – A szent lélek (Spanyolország, Franciaország, Törökország)

A nyertes film olyan kortárs problémákra hívja fel a figyelmet, mint az összeesküvéselméletek terjedése és az agymosás, a gyermekek elleni erőszak és az emberkereskedelem. Mindezek művészi megjelenítéséhez a rendező egyedi humort alkalmaz, mely hozzásegíti a nézőket, hogy együtt érezzenek a hősökkel. A film látványvilága lenyűgöző, és a rendező kivételes teljesítményt nyújt az amatőr szereplők rendezése terén.

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a CineNewWave kategóriában 2021

Amanda Costa De Sousa – Srác a hídon (Magyarország)

A nyertes film korunk olyan fontos, kihívást jelentő problémáira mutat rá, mint hogy hogyan álljunk ki magunkért és másokért. Teszi mindezt rendkívül hatékonyan mind a filmi kifejezésmódot, mind a rövid játékidő kihasználását tekintve.

Közönségdíj 2021

Kiss Hajni – Külön falka (Magyarország)

Életműdíj 2021

Tony Gatlif

Posztumusz Életműdíj 2021

Jankovics Marcell

Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2021

Daniel Olbrychski

További hírek

Olvasnivaló