Ugrás a tartalomra

Szorosabb együttműködés, hogy helyben maradjanak a fiatalok

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. január 21. péntek 11:28
Csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem több, a megyében működő tankerülettel és szakképzési centrummal. A kooperáció olyan tevékenységekre erősít rá, amelyek közül sokat már most is összehangolva végeznek az intézmények – újszerűségét annak kiterjedtsége adja.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora úgy összegezte a partnerséget, hogy az „felhatalmazást ad a szélesebb körű együttműködésre és a közös felelősségvállalásra a megye jövője szempontjából”.

Horváth Zita; Fotók: Mocsári László

Kifejtette, hogy azért került az aláírók közé Borsod-Abaúj-Zemplén összes tankerületi központja és szakképzési centruma, mert lefedik az alap és középfokú, állami fenntartású oktatási intézményeket. Ez pedig azért tényező, mert a náluk tanuló diákokat szeretnék helyben tartani, ehhez pedig eszköz lehet a diploma megszerzése; a Miskolci Egyetemen.

A rektor arra is kitért, hogy ennek a célnak az elérését segíti – egyebek mellett – az együttműködés keretein belül megvalósított pályaorientáció és pedagógus-továbbképzés – összességében komoly szakmai munka.

Ennek részese a Miskolci Tankerületi Központ is, amelynek igazgatója, László István elmondta: közel 19 000 diák és 2200 pedagógus tartozik a tankerület kötelékébe. „Mindez arra predesztinált minket, hogy nagyon szoros együttműködést alakítsunk ki a Miskolci Egyetemmel” – magyarázta a csatlakozás okait.

László István

Konkrét példaként megemlítette a tanárképzést: az egyetemen tanuló, leendő pedagógusok elsődlegesen a tankerület intézményeiben találják meg gyakorlati helyüket. „Alapvetően szakmai az együttműködés, ami mindkét fél számára nagyon hasznos” – összegezte gondolatait László István.

Városunk részéről a Miskolci Szakképzési Centrum is szerepet vállal az együttműködésben. Molnár Péter főigazgató felidézte, hogy nem előzmények nélküli az intézmény együttműködése a Miskolci Egyetemmel. Példaként az okleveles technikusi képzést említette meg. A megállapodásnak köszönhetően a kooperáció tovább mélyülhet a két oktatási intézmény között.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!