Ugrás a tartalomra

Talált csecsemő, kirabolt gyógyszertár – újabb álhírek terjednek

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. április 02. csütörtök 17:05
Gyakorlatilag naponta jelennek meg álhírek az egészségüggyel, és külön a Borsod megyei központi kórházzal kapcsolatban. Legutóbb inkubátorban talált csecsemőről, illetve az intézeti gyógyszertár kirablásáról jelentek meg „cikkek”, Facebook-bejegyzések. Figyelem, a kattintásvadász „kamuoldalak” csak riogatnak! Az ilyen hírek terjesztése, megosztása akár bűncselekmény is lehet, hangsúlyozza a rendőrség.

Egy egészséges újszülött kislányt találtak Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház bejáratánál elhelyezett babamentő inkubátorban – közölte az egészségügyi intézmény kedden az MTI-vel” – írja az egyik kamuoldal (szándékosan nem közöljük, melyik, hiszen ezzel pont elérné a célját a cikk „szerzője”).

A talált csecsemő csak az egyik, a számtalan ál- és rémhír között, ami nap mint nap ér el rengeteg embert a közösségi médiában. Szintén csütörtökön terjedt el az is, hogy kirabolták a Borsod megyei központi kórház gyógyszertárát.

Megkeresésünkre az intézmény cáfolta ezeket az álhíreket, és nyomatékosan megkérnek mindenkit, hogy csak ellenőrzött forrásból tájékozódjunk; ne higgyünk el mindent, amit a közösségi oldalak „jól informált szakértői” írnak; és mindig legyen gyanús az a hír, amely szándékosan pánikot kelt, gyors cselekvésre hív fel, vagy a hivatalos szervek titkolózásáról szól.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet arra figyelmeztet, hogy újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-járvány okozta félelmet kihasználni a csalók; akár a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek. Mint írták, a támadók helyi kórházak nevében küldenek e-maileket, amelyekben azt állítják, hogy a címzett érintkezett egy olyan kollégával, baráttal vagy családtaggal, akinél kimutatták a koronavírus-fertőzést. Ezért arra kérik a felhasználót, hogy a mellékelt űrlap kitöltése és kinyomtatása után, fáradjon be a legközelebbi kórházba a tesztek elvégzéséhez.

Álhírek, „likevadászat” – nem kell mindent elhinni

Budapest lezárása. Fantasztikus kórokozó elleni csodaszerek. A teljes testfelületre permetezett alkohol, vagy klór hatékonyan pusztítja a koronavírust. Tartsa vissza a levegőt 10 másodpercre, hogy megtudja, elkapta-e a vírust.” Csak néhány az elmúlt hetek álhíreiből. Egyik sem bizonyult igaznak. Ezek között van olyan is, ami már az egészségre is veszélyes. Az ilyen hírek terjesztése, megosztása akár bűncselekmény is lehet – hangsúlyozta március közepén kiadott kiadványában a megyei rendőr-főkapitányság.

Felhívták a figyelmet: a koronavírus terjedésével együtt megjelentek a különféle nyerészkedő hirdetések, áladománygyűjtők, álhírek. Az átverésekre szakosodott bűnözők a lakosság figyelmetlenségét kihasználva jutnak hozzá személyes és banki adatokhoz, fertőzik meg különböző módszerekkel a számítógépeket és terjesztenek a félelmeket tovább növelő álhíreket.

EP: az álhírek emberéleteket sodornak veszélybe

A koronavírus-járvánnyal összefüggő valótlan és a félrevezető hírek terjedése megnehezíti a járvány elleni küzdelmet, emberéleteket sodornak veszélybe és a demokráciára is veszélyesek - jelentette ki az Európai Parlament az álhírek leleplezésének nemzetközi napján közzétett nyilatkozatában csütörtökön.

Arra is figyelmeztetek, hogy a valódi hírnek tűnő félretájékoztatást és álhíreket terjesztők gyakran profitszerzés céljából manipulálják az embereket. Mindez a közösségi média korában sokkal könnyebben és gyorsabban megtehető, azonban a nagyobb internetes platformok már komoly lépéseket tesznek azért, hogy ezek minél kevesebb embert érjenek el.

Még ha az emberek nem is hiszik el a valótlan állításokat, akkor is alááshatja a szakértők által elmondott igazságokat kárt okozva ezzel a társadalomra – tették hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!