Ugrás a tartalomra

Támogatással cserélhetjük le 3G-s mobiltelefonunkat

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 16. csütörtök 14:17
Jövőre bruttó 20 000 forintos támogatással vehetünk majd új, 4G vagy 5G-képes mobiltelefont. Erre szükség is lesz, mert a mobilszolgáltatók 2022-ben várhatóan kivezetik a 3G típusú hálózatokat, amit azt jelenti, hogy az ezeket használó készülékeken nem tudunk majd rendesen internetezni.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hirdette meg azt a pályázati lehetőséget, amelynek részeként a magyarországi lakcímmel rendelkező természetes személyek bruttó 20 000 forint támogatást vehetnek igénybe, hogy lecseréljék korszerűtlen, 3G-hálózaton működő mobiltelefonjukat.

Helyette 4G vagy 5G-képes készüléket vehetnek, ami nagyobb adatátviteli sebességre képes. A 3. generációs hálózatok, azaz a 3G elsődleges funkciója eredetileg a hangátvitel volt. A technológiai megoldás azóta korszerűtlenné vált, hiszen a mobiltelefonunkat ma már a telefonáláson kívül számos egyéb funkcióra használjuk.

Ezek közül az egyik legelterjedtebb az internetezés, ami jelentősebb adatmozgással jár. Ez a negyedik és az ötödik generációs hálózatokon gyorsabban és megbízhatóbban történik meg. A mobilszolgáltatóknak ma már nem is nagyon éri meg fenntartani az elavult 3G-s rendszereket, inkább az újabbakat fejlesztik.

Az NMHH tájékoztatása szerint a szolgáltatók várhatóan 2022-ben lépik meg a technológiai váltást és a szervezet szeretné, hogy a lakosság erre idejében felkészüljön az átmenetre. Ezért indították a készülékcserére ösztönző támogatási programot.

Fontos, hogy a csereakció részeként készülékenként bruttó 20 000 forint támogatást lehet igénybe venni, de legfeljebb az új telefon kereskedelmi árát. Értelemszerűen 4G vagy 5G-képes készülékre érvényes a hozzájárulás, és szintén kiemelendő, hogy az nem lehet 120 000 forintnál drágább. A támogatást a magyarországi mobilszolgáltatók bármelyik üzletében, illetve a programban részt vevő kereskedőknél lehet igénybe venni. Bővebb tájékoztatás a www.netrefel.hu található.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság arra is felhívja a figyelmet: érdemes számításba venni a karácsonyi ajándék vásárlásakor, hogy az akció 2022-ben indul, tehát aki érvényesíteni szeretné a támogatási összeget, az az ünnepekre válasszon más féle ajándékot – vagy kicsit csúsztassa el meglepetést.

(Borítókép: netrefel.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!