Ugrás a tartalomra

Telt házas konferencia a MAB-ban

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 21. hétfő 09:22
Az eltérő nevelési igényű gyermekek kezeléséről, gondozásáról tartottak konferenciát szakemberek és érintett szülők, családok részvételével szombaton a MAB Székházban.

Mi a teendő? – már a konferencia címében is jelezték a szervezők, megoldási javaslatokat szeretnének felkínálni a megyénkben sajnos gyakori probléma kezeléséhez. Mottóként azt fogalmazták meg, hogy többletjogosultságra van szükség a fejlesztés, az oktatás terén.

A Miskolci Gráciák Egyesület nevében Sólyom Enikő főorvos szervezte az évente szokásos egészségre nevelő, felvilágosító programot. – Életem egyik legnagyobb jelentőségű élménye az volt, amikor a gyermekegészségügyi központban elkezdtük a sérült gyerekek mozgásfejlesztését, és eltűntek a kórképek. Óriási élmény volt, hogy mentálisan és érzékszerveiket illetően is fejlesztést kaptak – mutatott rá a kezelés összetettségére a főorvos, gyorsan hozzá is téve: a gyógypedagógus, logopédus, pszichopedagógus munkájával kiegészülve ez a munka egy lánc, hálózat, ami a megyében rendelkezésre is áll.

Fotó: Végh Csaba

Megtudhattuk azt is, hogy a 90-es években az iskoláskorú gyerekek alig 0,2 százaléka volt sajátos nevelési igényű, 10 évvel később azonban ez az arány 3 százalék fölé emelkedett, és azóta is emelkedik – így került fokozatosan előtérbe a probléma. – A megyében viszonylag magas a koraszülöttek aránya, ők különösen veszélyeztetettek. Nálunk tehát fokozottabb az igény a munkánkra – hangoztatta Sólyom Enikő.

A telt házas konferencián szó esett egyebek mellett a sajátos nevelési igényt sejtető tünetekről, a védőnőkről, mint összekötő kapcsokról a szülő, az orvos és a pedagógiai szolgálat között, de bemutatták a Kamilla Korai Fejlesztő Központ szolgáltatásait is.

A szervező Miskolci Gráciák Egyesület elnöke elmondta, mindig aktuális témákat tárgyaló konferenciáikon egy asztalhoz ültetik a tudományágak képviselőit, valamint a kérdéskörben érintett családokat, személyeket. Pelczné Gáll Ildikó hozzátette: nagy az érdeklődés a program iránt. – Mi azt szeretnénk, ha az eltérő nevelési igényű gyerekek esetében időben észrevennék a problémát, és még nagyobb hatékonysággal tudnák kezelni. A konferencia végén összefoglaló anyagot szeretnénk összeállítani, ami útmutatóul, segítségül szolgálhat – mondta.

A konferencia megrendezését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, valamint a Miskolci Akadémiai Bizottság Egészségügyi Szakbizottsága támogatta.

További hírek

Olvasnivaló