Ugrás a tartalomra

Terasznyitás: öröm és aggodalom kézenfogva

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. április 29. csütörtök 15:48
Hétköznap kevesebben ültek a teraszokon, mint a nyitáskor, de néhány frekventált hely így is dugig volt.
Nem tolonganak a vendégek. Fotók: Juhász Ákos

Egy miskolci polgár elmegy a kocsma mellett. Ennyi a vicc, mindenki mosolyog. Pedig még azt sem tettük hozzá, hogy fél év után teszi mindezt. Azt sem, hogy koronavírus-járványtól meggyötört időszak után, ami kihatott a szociális kapcsolatokra is. Nem tettük hozzá, mennyire vágyik arra, hogy visszakapja a megszokott életének egy-egy darabkáját.
  
A vicc csattanója minden esetben ugyanaz: hát csak nem sétálunk el a bárok előtt úgy, hogy ne mennénk be? Ez már önmagában nevetséges gondolat. Hát csak nem, ha már nyitott a világ, és olyan szépen robogunk a tavaszba. A viccben szereplő fiktív miskolci polgár pedig mégis ezt csinálja. Ő teszi vajon jól?

A kérdést több szempontból is érdemes megközelíteni. Az egyik, kézenfekvő szempont a hiány. Mind a társaság hiánya, mind a forgalomkiesés a vendéglátóhelyek – főként kocsmák, bárok, sörözők – tekintetében. A gazdaság életben tartása kétségtelenül fontos, ahogy a bennünk felgyülemlett szabadság utáni sóvárgás kielégítése is az. Másfelől azonban ott a vírus. Jobban mondva itt van, köztünk van (továbbra is). Április 28-án, négy nappal a terasznyitás után, 1692 az új fertőzött, és elhunyt 188 beteg. November 11-én, amikor elkezdődött a zárás, 5097 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, valamint 99-en haltak meg. A mutatók szerint valóban csökken a járvány ereje, de a halottak száma még mindig nagyon magasan van. Sokan pedig attól tartanak, hogy a mostani nyitás belobbantja újra a vírust.

Számos nagyvárosban – köztük Miskolcon is – megteltek a teraszok múlt szombaton. Azt talán nem kell részletezni, hogy a féléves szigor után ez az enyhítés mit jelentett a vendéglátósoknak, az összeszokott baráti társaságoknak, milyen érzelmeket váltott ki az emberekből. Hétvégi riportunkban beszámoltunk arról, milyen volt Miskolcon a nyitás. Sokan voltak: ez várható volt. Az már másik lapra tartozik azonban, hogy a teraszok szolgáltatásait hétvégén is kihasználják-e az emberek.

Bár a nagy többség kinyitott, több vendéglátóhely maradt zárva. Ők egyelőre csak felmérték az első napok tapasztalatit. Mások óvatosan számolták az újranyitáshoz szükséges készleteket: néhány bártulaj úgy véli, nem lehet az első napok tapasztalataiból kiindulni.

- Attól félek, hogy mindenki hozzászokott az otthon üléshez, és az, amit most hétvégén láttunk, csak kezdeti lelkesedés. Ha pedig a szombati forgalom alapján kalkulálok az áruval, könnyen mellé foghatok – osztotta meg félelmeit az egyik belvárosi vendéglátóhely üzemeltetője.

Vegyes volt a keddi kép

A sétálóutcán egyébként többnyire üres teraszokkal találkoztunk kedd este. Az idő ugyan alkalmas volt egy pohár sör elfogyasztásához, mégis inkább a vendégeket sóvárogva váró asztalok és székek képe ragadt a retinánkba. A helyzet csak a Déryné utcához érve változott: ott már jóval nyüzsgőbb volt hangulat.

Életteli utcakép

Az emberek beszélgettek, kacarásztak, élvezték a tavaszt és a nyitást. Hasonló kedélyek uralkodtak a Szinva teraszon is, ahol szintén keresni kellett a szabad helyeket.

- Még nem hiszem el, hogy újra dolgozom, nem merem elhinni – mondta az egyik bár tulajdonosa. – Egyfelől hihetetlen öröm újra a vendégek között lenni, megint látni az ismerős arcokat, de félek attól is, hogy újra erőre kap a vírus, és megint jön a zárás.

Volt, aki az egyetemről jött vissza a sörcsap „szarvához”.

- Sikerült a tanulmányaimra összpontosítani, így elkészítettem a szakdolgozatomat, ami szerintem remekül sikerült – mesélt az elmúlt fél évéről az egyik pultos, miközben kiszolgált. Hozzátette, reméli, hogy nem zár be újra a világ, mert nincs több ötlete, milyen hasznos dologhoz kezdhetne még otthon.

Jobb félni, mint a favipiravir

Bár sokan üdvözlik a nyitást, a szakemberek továbbra is óvatosságra intenek. A vírus itt van, és ezzel együtt az újabb zárás potenciális lehetősége is. Talán érdemes úgy tekinteni a teraszokra, mint szelepre egy túlfújt gumin: kell, hogy kieresszük a felesleget, de ha túlzásba esünk, könnyen leenged a kerék, és sehová nem tudunk menni utána. Így, bár sokakban megvan a késztetés, hogy a következő napokban aktívan bepótolják az elmaradt sörözéseket, talán érdemes egy-egy alkalommal úgy tenni, mint a viccben szereplő miskolci polgár.

Nyitásértékelő

- Hatalmas a feszültség az emberekben, amit valamilyen formában ki kell engedniük magukból – fogalmazott Veres Pál polgármester a Miskolc Tv stábjának megkeresésére. – Erre nyújtott lehetőséget a hétvégén a terasznyitás. Sokan vették igénybe a szolgáltatásokat – talán kissé túl sokan is. Azt láttuk, hogy annak a korosztálynak a jelenléte volt leginkább meghatározó, akik nincsenek még olyan mértékben átoltva, mint az országos átlag, és úgy lehetnek vírushordozók, hogy maguk esetleg észre sem veszik.

A polgármester szerint felelősséggel kell tekinteni a nyitásra is.

- Mindenképpen vegyük figyelembe a járványügyi előírásokat, tartsuk be a kellő távolságot, használjunk maszkot és továbbra is kérek mindenkit, hogy regisztráljanak a védőoltásra, ha eddig még nem tették ezt meg. Továbbra is úgy gondolom, csak ez hozhat áttörést a vírus legyőzéséért folytatott harcban – hangsúlyozta Veres Pál.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!