Ugrás a tartalomra

Többfelé romlott a levegő minősége

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. január 09. szombat 18:22
Többfelé ismét jelentősen romlott a levegőminőség a szálló por magas koncentrációja miatt – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-t.
Minap-archív fotó: Végh Csaba

Azt írták: Sajószentpéteren veszélyes, Kazincbarcikán, Miskolcon, Putnokon és Tökölön egészségtelen a levegő minősége.

Az NNK azt javasolja: ezeken a településeken az érzékeny lakosok (gyermekek, idősek, krónikus szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségben szenvedők és várandós kismamák) tartózkodjanak kevesebbet a szabadban, de azért rendszeresen szellőztessenek otthon.

A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható jelentős javulás.

A város vezetése számos programot vezetett be az elmúlt bő egy évben, amik a környezet- és klímavédelmi értékeket hangsúlyozzák. A Nagy-Miskolc programban ígért faültetés tavaly elkezdődött, idén újabb 2 ezer facsemetét ültetnek el, szerte a városban.

A HungAiry LIFE levegőtisztaság-védelmi program keretében – megelőzve az országos jogszabályt – Miskolcon már tavaly szeptembertől tilos volt avart égetni. Az égetés alternatívájaként komposztálásra biztatják a városlakókat, ehhez az önkormányzat komposztálókereteket osztott ingyen, és oktatást is „adott” mellé. És 60 mérőhelyből álló szállópormonitoring-rendszer telepítése is elkezdődött a város légszennyezettségének részletes feltárása érdekében. Továbbá széleskörű szemléletformálási program indul el a város levegőminőségének javítása érdekében.

Elkészült aztán a város klímastratégiája, valamint Miskolc Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve (SECAP), amelyben Miskolc azt vállalta, hogy 44 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra. És pályázatot is kiírtak társadalmi szervezetek környezetvédelmi és természetvédelmi programjainak támogatására.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!