Ugrás a tartalomra

Török offenzíva: a műveletek újabb humanitárius katasztrófával fenyegetnek

MTI
Utoljára módosítva
2019. október 14. hétfő 10:43
Az Európai Uniónak hangsúlyoznia kell, hogy a civil lakosságot is súlyosan veszélyeztető észak-szíriai török katonai műveletek destabilizálják a régiót, és újabb komoly humanitárius katasztrófával fenyegetnek - jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter Luxembourgban, az uniós külügyminiszteri tanács ülésére érkezve hétfőn.

A miniszter kiemelte, már eddig is ezrek menekültek el otthonaikból.

"Látni kell, hogy az ilyen műveletek az Iszlám Állam ismételt megerősödéséhez vezetnek, amelyet minden eszközzel meg kell akadályozni" - fogalmazott.

A katonai offenzíva jelentősen hátráltathatja az ENSZ által támogatott békefolyamatok kimenetelét, amely nem csak a régió, de Európa biztonságát is veszélyezteti. Az uniónak ismételten és nagyon határozottan hangsúlyoznia kell Törökország felelősségét a kérdést illetően, ugyanakkor fontos az is, hogy a szoros párbeszéd folytatódjon a felek között - hangsúlyozta a német külügyminiszter.

Ankara és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport múlt hét szerdán indította a Béke Forrása fedőnevű offenzíváját Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia és az IÁ ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt és egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!