Ugrás a tartalomra

Úgy tűnik, nem kell fizetni, ha valaki elbliccelte a népszámlálást

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 27. péntek 09:35
Akár 200 ezer forintos bírságot is kockáztattak mindazok, akik valamilyen oknál fogva nem vettek részt a tavalyi népszámlálásban, de a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 24.hu-nak azt írta: az érintetteknek nem kell komolyabban tartaniuk attól, hogy fizetniük kellene a mulasztásuk miatt.

A KSH célja ugyanis a népszámláláshoz kapcsolódóan nem a szankcionálás volt - közölte a KSH a lappal. Hozzátették, egyetlen közigazgatási hatósági eljárás megindítását sem kezdeményezték.

Pedig a népszámlálásról szóló törvény szerint a népszámlálásban kötelező volt a részvétel, aki ezt megtagadta, arra súlyos, természetes személy esetében akár 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható.

Azt írták a 24.hu megkeresésére, hogy a hivatal hálás a lakosság közreműködéséért, és egyetlen esetben sem kezdeményezte közigazgatási hatósági eljárás megindítását. Mindemellett a népszámlálás beérkezett kérdőíveinek feldolgozása jelenleg még folyamatban van.

Felhívták a figyelmet, hogy összesen 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe, ami a becsült várható népesség 96 százaléka. Az online kitöltések aránya minden előzetes várakozást felülmúlt, azok a háztartások pedig, amelyek a számlálóbiztosokkal együttműködve töltötték ki a kérdőíveket, a visszajelzések alapján többségében megértők voltak a népszámlálással, az adatgyűjtés céljaival kapcsolatban, és támogatták a számlálóbiztosokat a munkájuk elvégzésében.

A KSH által közölt számok alapján jelenleg Magyarország népességét körülbelül 9,58 milliósra becsülik, azaz megközelítőleg 358 ezer ember kérdőíve hiányzik a rendszerből. Közülük lehetnek bőséggel olyanok, akik ténylegesen itthon élnek, de a népszámlálás egyik szakaszában sem válaszoltak a kérdésekre, és persze olyanok is, akik esetleg már külföldön élnek, csak ezt hivatalosan nem jelezték.

Mivel a közigazgatási hatósági eljárást a jogsértés elkövetésétől számított egyéves jogvesztő határidőn belül lehet elindítani, november végéig a KSH akár még dönthet úgy, hogy a népszámlálás alól kibúvókkal szemben él ezzel a lehetőséggel, de a kommunikációjuk arra utal, hogy a következő hónapokban sem kezdeményzenek majd ilyen eljárást több százezer ember ellen.

A népszámlálási kérdőívek első eredményei 2023 első negyedévében lesznek elérhetők, a részletes adatok publikálása pedig 2023 őszén várható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!