Ugrás a tartalomra

Új életet leheltek az egykori Nővérszállóba

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. október 05. szerda 15:06
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház korábban Nővérszállóként ismert épülete immár kívül-belül megújult. A Blaskovics László utcai Katalin házat szerdán adták át.
Fotók: Juhász Ákos

A kórház kétszáz, a dolgozóinak fenntartott lakással rendelkezett eddig – ez gyarapodott most hatvanegy további férőhellyel.

- Amikor a kórházról beszélünk, mindenkinek az egészségügyi ellátás jut az eszébe, és kevés szó esik arról, hogy több mint ötezer dolgozójával Északkelet-Magyarország legnagyobb állami tulajdonú munkáltatója is egyben. Ezekről a munkavállalókról pedig sokféleképpen kell gondoskodnunk - hívta fel a figyelmet a megyei kórház főigazgatója. Révész János emlékeztetett: a kórház területén már óvoda, medencével ellátott szabadidőpark és kultúrközpont is megtalálható.

Az intézményvezető szerint habár a bérkérdés kapcsán mind az orvosoknál, mind a szakdolgozóknál jelentős előrelépés történt az elmúlt két esztendőben, a munkaerő megtartásának szempontjából a lakhatás is komoly szerepet játszik – pláne a pályakezdők esetében. 

Az 1962-ben épült nővérszálló korszerűsítése 2019-ben kezdődött. Ekkor az épület külső homlokzati falazata hőszigetelő rendszert kapott, továbbá a lábazat és a tető utólagos hőszigetelése is megvalósult. A külső nyílászárókat magas hőtechnikai követelményeket kielégítő, korszerű elemekre cserélték. Megújuló energiaforrással az épület korábban nem rendelkezett, de a fejlesztésnek köszönhetően a lapostető teljes felületére új, napelemes rendszert építettek ki. A felújításhoz nyert vissza nem térítendő 104 millió forintos európai uniós támogatást az intézmény több mint 40 millió forintnyi önerővel egészítette ki. 

A térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a kórház kormányzati forrásokból és EU-s támogatásokból az elmúlt öt évben közel nyolcmilliárd forintnyi fejlesztést tudott megvalósítani. Csöbör Katalin szerint a gyermeksürgősségi, a baleseti, a szülészeti és koraszülötti, valamint az egynapos sebészeti ellátás területeit, továbbá a diagnosztikai és orvoslaboratóriumi hálózatot érintő modernizáció, nem utolsósorban pedig a nemrégiben bejelentett kardiovaszkuláris központ mind arra mutat, hogy a pénzek jó helyre folytak. 

Az elmúlt két évben kormányzati pénzekből újították fel a belső tereket: a belső válaszfalakat és a vezetékeket teljesen visszabontották, s az új tervek alapján egy lényegesen modernebb belsőszerkezetű épületet tudtak létrehozni csaknem négyszázmillió forintból. Megújultak a gépészeti rendszerek, a víz-, a szennyvíz-, a központi fűtés- és a teljes elektromos ellátórendszer. Több lakószobánál alternatív lehetőségként további férőhely biztosított plusz ágy elhelyezésével.

A megyei önkormányzat a 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakban közel kétszáz egészségügyi alapellátást fejlesztett a megyében.

- Egy kórház infrastrukturális fejlesztéséhez nem csupán a betegellátó egységek modernizálása és bővítése tartozik hozzá, hanem az egészségügyi dolgozók életkörülményeinek folyamatos javítása is – vélekedett Bánné Gál Boglárka.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke úgy látja, hogy az orvosok, ápolók, mentősök és kórházi dolgozók társadalmi megbecsülése az elmúlt időszakban nem látott mértéket öltött, ezért is lényeges, hogy a most átadott szállóépület olyan egészségügyi dolgozók elhelyezését teszi lehetővé, akik életüket nap mint nap más életek szolgálatára áldozzák.

Az egy férőhelyes lakószobák - részben páros elhelyezéssel -, két szoba között kialakított közös mosdó-előtérrel rendelkeznek, amelyből zuhanyzó és WC-helyiség nyílik. Emellett készültek egyszemélyes, saját fürdőszobával rendelkező lakószobák is. A lakószobákban, saját ellátásra önálló minikonyhát alakítottak ki – elektromos főzőlappal, hűtővel, egymedencés csepptálcás mosogatóval. 

- A megyei kórház egy olyan minőségi munkahely, amire méltán lehetünk büszkék. Magyarország egyik legjobban felszerelt és legjobb körülményeket biztosító kórházáról van szó - állapította meg Veres Pál, hozzátéve: legalább ennyire fontos, hogy az ott dolgozók számára megfelelő lakhatást is biztosítson a város. 

A polgármester a kórház alkalmazottjai pandémia alatti erőfeszítését hangsúlyozva megjegyezte: nem lehet elégszer hálánkat kifejezni irányukba. - A Katalin ház igyekszik megfelelő otthont nyújtani azoknak a dolgozóknak, akik a kórházat választották munkahelyül - fogalmazott.

- A lakóegységek rendelkeznek mindazokkal a megoldásokkal, amik biztosítják a nyugodt pihenést és kényelmes kikapcsolódást. A korábban Nővérszállóként ismert, immár kívül-belül megújult épület közösségi terei lehetővé teszik, hogy az itt élők különféle társasági összejöveteleket rendezzenek - jelentette ki a városvezető.

A mosdó-előterekben mosógép lehetősége biztosított a tervezett elektromos és gépészeti kiállásokkal. Szintenként közös használatra alkalmas mosókonyha és takarítószer tároló helyiségek is rendelkezésre állnak. A lakószobákba beépített szekrények növelik a komfortfokozatot. A szintenként kialakított közös konyhahelyiségek nagyobb főzési kapacitást biztosítanak az épületben lakóknak és teljes körűen bútorozottak. A közös mosókonyhákban a mosó- és mosó-szárítógépek elhelyezése is megtörtént. A földszinten található nagy társalgó közösségi események megtartására is alkalmas.

Az épület névválasztásával a kórház volt intézményvezető főnővérének, a 2020-ban elhunyt Dongó Istvánnénak (sz.: Mészáros Katalin Julianna) állít emléket. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!