Ugrás a tartalomra

Új funkciót kap a Lézerpont Látványtár

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. január 23. vasárnap 12:14
A Herman Ottó Múzeum kezelésébe kerül és teljesen megújul az egykori Lézerpont, ahol néprajzi tematikai tárlatokat rendeznek be, és a néhai Barna György népviselet-gyűjteményét is bemutatják majd.

Nemcsak néprajzi múzeumként, hanem a Győri kapu közösségi központjaként is funkcionálhat a Tokaj szolgáltatóház részét képező egykori Lézerpont Látványtár – erről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője, a terület önkormányzati képviselője és Varga László (MSZP) országgyűlési képviselő.

Fotó: Horváth Csongor

Simon Gábor elmondta, bár az önkormányzat nehéz helyzetben van, ez sem gátolja meg, hogy olyan beruházásokat, fejlesztéseket hajtson végre, ami a város jövője szempontjából kulcsfontosságú. Ilyen az új múzeumi tér kialakítása is, ezért a létesítményt részletre vásárolják meg.

- A döntésnek köszönhetően több mint tíz év után véget ér ennek a páratlanul értékes gyűjteménynek a kálváriája, ami még a korábbi városvezetés hibájából alakult ki. A megvásárlást követően a következő közgyűlési ülésen már a birtokba adásról dönthet majd a grémium: terveink szerint a létesítményt a Herman Ottó Múzeum fogja működtetni – mondta az önkormányzati képviselő.

Fontos tudni azt is, mi nem presztízsberuházásokban gondolkodunk, így a tervezett felújítás után értékes kulturális és közösségi terekkel gazdagodhat a Győri kapu – jelentette ki Simon Gábor, aki hozzátette, az épület megújítására a közelmúltban elnyert TOP-os forrásokból lesz módja a városnak.

Varga László és Simon Gábor közös sajtótájékoztatójukon (b-j.); Fotó: Mocsári László

Kiállítások, klubdélutánok, táncházak – ilyen és ehhez hasonló programok rendezésére is alkalmasak lesznek az egykori Lézerpont terei. Amellett, hogy a létrejövő néprajzi múzeumnak, sőt egy restaurátori műhelynek is helyet ad majd – erről már Varga László beszélt.

- Ez a beruházás már az általunk megkívánt szemléletnek megfelelően valósulhat meg: emberközeli fejlesztéseket szeretnénk véghez vinni a miskolciakkal együtt, olyanokat, melyek a városlakókról szólnak. Ez a korábbi városvezetés alatt nem minden esetben volt így, és ezt nagyon nagy hibának tartjuk – jelentette ki.

Varga László nyomatékosította korábbi gondolatait: céljuk a városrészi központok fejlesztése, ugyanis egyes területekről bántóan hiányoznak, vagy nem a megfelelő színvonalon vannak jelen alapvető szolgáltatások vagy éppen közösségi funkciók. „Az Ifjúsági Ház nagytermének bezárása után a Győri kapu nagyobb közösségi tér nélkül maradt, ezért is tiltakoztam annak idején jómagam is az előző városvezetés döntése ellen. Éppen ezért támogatható általam a jelenlegi koncepció, ugyanis a már említett funkciók mellett kulturált megjelenésű üzletek, vendéglátóhelyek is létrejöhetnek majd az épület földszinti részében” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A létesítmény tervezett jövőjéről legutóbb tavaly októberben írtunk részletesen. A városi közgyűlés által azóta már elfogadott előterjesztés azt javasolta, az önkormányzat vásárolja meg a Lézerpont épületét a néhai Barna György örököseitől, és itt mutassa be a városnak ajándékozott „Kárpát-medence népviseletei” nevű gyűjteményt.

Kiállítás a gyűjteményből a Lézerpontban még 2013-ban; MiNap-archív; Fotó: F. Kaderják Csilla

Ezt azzal indokolták, hogy a gyűjtemény nagy részét képező népviseleti textíliák koruknál fogva speciális tárolást igényelnek, melynek a jelenlegi helyszín maradéktalanul megfelel. Ugyancsak az épületegyüttesben prezentálnák a most még szintén az örökös tulajdonában álló kismesterségek gyűjteményét, amit szintén adományként ajánlott fel az önkormányzatnak – mondta el lapunknak néhány hete Borkuti László önkormányzati képviselő, tanácsnok.

A tervezett új kiállítás részei lennének Petró Sándor és Köves István gyűjteményei is, hiszen hazai és nemzetközi viszonylatban ezek is nagy érdeklődésre tartanak számot.

A Lézerpont Látványtárról

A Lézerpont Látványtár hatalmas anyaga Barna György miskolci gyűjtő, üzletember három évtizeden át folyamatosan bővített magángyűjteményéből fejlődött ki. 2008-as nyitásától kezdve megtekinthető volt itt a Kárpát-medence népviseletének eddig sosem látott kollekciója, és a régi – már gyakorlatilag eltűnt – kismesterségek emlékeit bemutató kiállítás. Ez a kettő él majd tovább az új koncepció szerint. Szintén itt volt látható az 1950-es, 1960-as évek tárgyi emlékeivel foglalkozó tárlat, illetve az irodagépek és az optikai eszközök múltját bemutató szekció, de erdélyi ásványokat és korabeli miskolci képeslapokat is felvonultatott a látványtár.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!