Ugrás a tartalomra

Új lendületet vett a telepfelszámolás a Bábonyi-bércen

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. augusztus 01. csütörtök 14:00
A Bábonyi-bércen folytatódott csütörtökön a miskolci nyomortelepek felszámolása. Felkészül a MÁV-telep, jövő héten ott folytatják a programot.

Kutyavonítás kíséri utunkat a sáros utcában. A markológéptől tisztes távolságban gyerekek lesik, mi történik a félig már elbontott-elhordott házzal. A helyszínen megtudjuk: a lakók hónapokkal ezelőtt elhagyták a házat, azóta tokostul-üvegestül eltűntek az ablakok, ajtót se nagyon látni már az önkormányzat által megvásárolt ingatlanban.

Fotó: Mocsári László

A Bábonyi-bérc Újtelepen járunk, Miskolc egyik neuralgikus pontján, ahonnan több, a közösségi normákat be nem tartó, közüzemi számlákkal elmaradó lakót költöztettek már ki. A városvezetés 2014-ben elkezdett nyomortelep-felszámolási programjának jól ismert helyszínei után – például számozott utcák, Béke-szálló, az Álmos utca, Szondi telep, Kabar utca stb. – most itt vett újabb lendületet a város nyomortelep-felszámolási programja – mondja el a helyszínen Nagy Ákos polgármesteri megbízott.

Hozzáteszi: a város ezen részén már több ingatlant kiürítettek, ma pedig egy újabbat bontanak el.

A Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője emlékeztet arra is, hogy két héttel ezelőtt az Ötödik utca elején vágták le a gazt, a lehajló faágakat a Városgazda munkatársai, de munkagép segítségével eltávolították a járdát szegélyező rozsdás drótkerítést, illetve a talaj további rehabilitációját is előkészítették. Bőven akadt munka az eddig elhanyagolt területen, ahol korábban romos épületek álltak.

– Az önkormányzat és a programban résztvevők is azon dolgoznak, hogy újabb ingatlanokat szerezzenek meg a projekt komplett végrehajtása érdekében. A városlakók maguk kérték, hogy Miskolc-szerte folytatódjon a program – hangoztatja Nagy Ákos, kiemelve: 2014 nyarán több mint 35 ezer miskolci aláírásával hitelesítette és ösztönözte Kriza Ákos polgármester nyomortelep-felszámolási programját. A felhatalmazást tehát megkapták a miskolciaktól.

– Úgy korrekt, hogy ha valamit kérnek a miskolciak, és arra a városvezetés ígéretet tesz, akkor minden erőnkkel a program végrehajtásán dolgozzunk. Több helyre el kell mennünk, de ezt megtesszük, és fel fogjuk számolni Miskolcon a nyomortelepeket – hangsúlyozza a polgármesteri megbízott.

A program nem áll le, folytatják, további ingatlanokat, még legalább öt tucatot bontanak le a következő időszakban. – Az üzenetünk: a jövő héten is folytatjuk a bontást, felkészül a MÁV-telep – zárja a tájékoztatást Nagy Ákos, majd a markoló nekikezd a munkának: dőlnek a falak, száll a por, a zsibongó gyerekek pedig okostelefonjaikra készítik a videókat a házbontásról.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!