Ugrás a tartalomra

Új református óvoda nyílik a Kis-Hunyad utcában

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. január 14. csütörtök 08:56
Több évtized után végre felújítják a Kis-Hunyad utca 5. szám alatti épületet, ami három évvel ezelőtt még az evangélikus egyházé volt. Aztán a református egyház vásárolta meg, ahol most egy egyházkerületi fenntartású kétcsoportos óvodát szeretnének nyitni szeptembertől.

2018-ban vásárolta meg az épületet a református egyház az evangélikusokól. Három évvel ezelőtt ugyanis Magyarország Kormányának támogatásával óvodaprogramot indítottak a reformátusok. Ennek keretében országszerte, sőt a Kárpát-medence több pontján is gyarapítják a református óvodák számát, intézmények bővítésével vagy újak építésével. A Tiszáninneni Református Egyházkerület nyolc helyen érintett a programban, így Miskolcon is több ilyen jellegű intézmény indul: a Selyemréten, Hejőcsabán és a belvárosban. Ez utóbbihoz vásárolták meg az Kis-Hunyad utca 5. szám alatti ingatlant. 

Fotó: Végh Csaba

- Városunkban több református óvoda is található: egyházkerületi fenntartásban Miskolc-Diósgyőrben az Erdész úton, a Görgey utcán, Szirmán és egy a deszkatemplomi gyülekezet fenntartásában működik a Jókai lakótelep közelében – világosított fel Rácsok András püspöki titkár. – A Kis-Hunyadon létesítendő óvoda régi hiányt pótol az egyházkerület nevelési palettájában, hiszen a belváros szívében sok fiatal kisgyermekes család dolgozik, nekik nagy segítség lesz egy ilyen közeli nevelési intézmény. Nagyon szeretnénk a kétcsoportos óvodát szeptemberben elindítani, amire minden esélyünk megvan. 

A beruházás keretében a teljes épület a tetőtől a pincéig megújul, és korszerű új óvodai helységeket alakítanak ki benne az óvodai ellátáshoz kötelező funkciókkal. A beruházó egyházkerület már a tervezés és az engedélyezés szakaszában különös gonddal járt el, hiszen az épület műemléki védettségű.

A régi evangélikus ház az ötvenes évekig a miskolci gyülekezethez tartozó épületegyüttes egyik darabja volt. Ezt az épületet akkor államosították, majd a rendszerváltás után a gyülekezet visszakapta kárpótlás során. – Akkor olyan állapotban volt az 1700-as években épített ház, ahogyan az ötvenes években elvették tőlünk, amikor még tanári lakásként és iskolai részként is funkcionált – mondta el Sándor Frigyes evangélikus lelkész. – A felújítása elodázhatatlan volt. Sajnos a gyülekezetnek nem volt olyan anyagi háttere, hogy ezt megvalósíthattuk volna. Eredeti célunk, amiért visszakértük ezt az épületet, egy óvoda vagy egy idősek napközijének a létrehozása. Szóba került még egy levéltár vagy egy kisebb múzeum kialakítása – mondta, majd hozzátette, nagyon hálásak a református egyháznak, hogy megvette, és ráadásul az evangélikus elképzeléssel egybeesően éppen egy óvodát alakítanak ki benne, ahova majd református és evangélikus gyerekek is járnak. 

Az eladásból származó bevételt beforgatták a másik, kárpótlásból visszakapott ingatlanrész felújításába. A Hunyadi utca 8. szám alatti lépcsőházban lévő négy lakásban kicserélték a víz-, a villany- és a gázvezetékeket, valamint a nyílászárókat, és irodának adják ki.

További hírek

Olvasnivaló