Ugrás a tartalomra

Újra piaci áron az üzemanyag, és a jövedéki adótartalom mértéke is visszaállt

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 08. csütörtök 11:17
Kedden éjjel tizenegy órától vége az ársapkás tankolásnak, de nem csak a kedvezményt vezették ki, az üzemanyagok jövedéki adója is visszaállt a korábbi szintre. 
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezt vette észre a Vezess.hu portál. A 480 forintos hatósági ár kivezetése után az üzemanyagra kivetett jövedéki adó mértéke is visszaállt az árstop előtti állapotra. Ennek megfelelően a 95-ös benzin jövedéki adójának mértéke ismét nettó 120 forint/liter (áfával 152,4 forint), míg a gázolajé nettó 110,35 forint/liter (ami bruttó 140,1 forintot jelent). Az emelés mértéke literenként nettó 25 forint – számolt be róla a telex.hu 

Mint ismert: Egy rendkívüli, kedden éjjel fél tizenegyes időpontra meghirdetett kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér, hogy a 2021. novemberében bevezetett, literenként 480 forintos hatósági üzemanyagárat eltörlik. Hernádi Zsolt Mol-vezér azt mondta, hogy a Mol-kutakon a változás időpontjától az alábbi árak lesznek irányadóak: a 95-ös benzin literje 641 forintba, míg a gázolajé 699 forintba kerül. Ezt a másnap ébredők már tapasztalhatták is. Jelenleg is ez az irányadó árazás a kutakon, kisebb eltérések lehetségesek. 

Orbán Viktor a szerdán megtartott kormányülésről azt posztolta, hogy „cserébe” a benzinárból keletkező extraprofitot elvonják. „Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk, és a rezsivédelmi alapba irányítjuk” – írta a kormányfő. 

Nem késlekedtek, szerdán késő este a Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kabinet 95 százalékra emelte a Molnak azt az extraprofitadóját, amit a Brent és az Urál olajárak különbségén nyer. 

A Mol-részvények árfolyama be is zuhant a hírre. Szerda délelőtt még határozott emelkedésben voltak a Mol részvényei – nyilván a kedd éjszakai bejelentés hatására –, az előző napi 2818 forintos záróár után 2916 forintig emelkedtek, egészen a kormányfői bejelentésig. Ekkor gyorsan nagyot esett, majd a tőzsdezárásra 2746 forinton ért el napi mélypont az árfolyam. Ez 2,6 százalékos mínuszt jelent az előző napi záráshoz, illetve és 5,8 százalékosat a napi csúcshoz képest. Csütörtökön az árfolyam 2606 forint, tehát a gyengélkedés tovább tart. 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a cég vezetésének meghívására részt vett a Mol-csoport igazgatósági ülésén, ahová népes kísérettel érkezett: Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Orbán Balázs politikai igazgató és Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár társaságában. 
A delegációt Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató fogadta, és körbevezette az új Mol Campus székházban.
A kormány delegációjának jelenlétében lezajlott igazgatósági ülésen a Mol hosszú távú üzleti stratégiájáról, a háború okozta gazdasági és energiaválság valamint a brüsszeli szankciók hatásairól, illetve Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak – közölte Havasi Bertalan az MTI-vel.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!