Ugrás a tartalomra

Újra pörög a bakelit! – kövessetek minket a miskolci underground zenei életbe! (14. rész)

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. június 02. szerda 15:21
Lassan felébred Csipkerózsika-álmából a miskolci party-élet, bár egyelőre vegyes a kép: van, ahol újra zúznak majd a basszusok, máshol inkább a beszélgetéseké lesz a főszerep. A törésvonalat a védettségi igazolvány kötelező követelése jelenti, de nem segít a party-szervezőknek az sem, hogy nem különböztetnek meg beltéri és szabadtéri bulit – ha táncolni akarsz, kötelező az igazolvány. Kérdés, mennyire fojtja ez meg a hónapokkal ezelőtt pause gombot nyomó party-életet.

Az új szabályozásoknak megfelelően ugyanis zárt téri rendezvényre csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek. Szabadtéri rendezvényt ugyan lehet tartani korlátozás nélkül, de legfeljebb 500 fő részvételével, a fölött azonban csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt. És ami a mi szempontunkból – értsd: elektronikus zenei bulik – most fontos: zenés-táncos rendezvény viszont csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

Miskolci rendezvényszervezőket, DJ-ket kerestünk meg az elektronikus zenei életből, akiktől azt kérdeztük, hogy:

hogyan fogadtátok a hírt, hogy többhónapos kihagyás után újra lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani?
a nyilvánvaló fellélegzés mellett – olvasva a különböző szakmabeli fórumok hozzászólásait – vannak azért aggályok a nyitással kapcsolatban. DJ szemmel, rendezvényszervezőként mit gondoltok a mostani feloldásokról?
véleményetek szerint – a védettségi igazolvány kötelezővé tétele miatt elsősorban – hogyan alakulhat a bulik látogatottsága?
egy ilyen hosszú kihagyás után hogyan tér vissza közönségéhez egy DJ? Milyen lesz újra a pultban állni?


Ugrás az ismeretlenbe

A bejelentést látva óriási volt az öröm a technót játszó Nextapes-nél, de Vig György, a csapat rendezvényeinek szervezője azért rámutatott az árnyoldalakra is.

– Szinte alig maradt egy-két korlátozó intézkedés, de nekünk, „zenés-táncosoknak” jött egy elég komoly ismeretlen, amit egyelőre nehezítő körülményként könyvelek el, aztán majd a gyakorlat megmutatja, mit is fog jelenti ez a védettségi igazolványhoz kötött rendezvénylátogatás. Én nem szeretném ennek a szükségességét, vagy épp szükségtelenségét vizsgálni, megteszik ezt helyettem mások.

Szervezőként ugyanakkor sajnálja, hogy sokan emiatt nem lehetnek majd velük az elején.

Akinek van védettségije, az tegye fel a kezét! | Fotó: Nextapes

– Nagyon sok forgatókönyvet lepörgettünk szakmai beszélgetések alkalmával, elméletben már van pár elképzelés, hogyan is fog kinézni az új „partikultúra”. De erről ennyit egyelőre, úgyis tényleg az adott este fogja igazán megmutatni, mi a helyzet, és majd ehhez fogunk alkalmazkodni.

Olyan sokat nem is kell várnunk arra, hogy ez kiderüljön, ugyanis az első megmozdulás június első hétvégéjén lesz. Mivel zárt térben, rezidenciájukon, a Helynekemben lesz a buli, így a védettségi igazolvány kötelező – akinek még nem érkezett volna meg, annak a mobil app-os kártyát is elfogadják.

Lutri

Az újraindult DJ Magazin szerkesztője, a Groove és a Phonoda zenés sorozatok lemezlovasa, Földi Olavi szintén kettős érzésekről számolt be az újraindulás kapcsán.

– Nagyon kellett ez már, hiszen hosszú volt a csend és sokak megélhetése volt veszélyben. Ugyanakkor a közönséget most megosztják a megkötések, sokaknak továbbra sem jelent előrelépést. Egy olyan tényezőhöz kötni az „újranyitást”, ami egyébként egyéni döntéseken kellene, hogy alapuljon, egy kicsit megnehezít mindent. Ráadásul az új feloldások kuszasága miatt tényleg van némi aggály. Nincs például megkülönböztetve beltéri és szabadtéri zenés-táncos rendezvény, mindenhová kell védettségi igazolás, létszámtól függetlenül. Ehhez képest egy lagzi maximum 200 főig mehet és oltási igazolás sem kell.

Véleménye szerint az újrainduló party-életben várhatóan kevesebben vesznek majd részt, mint eddig megszoktuk, főleg a védettségi miatt, de minden bizonnyal a vírustól való „félelem” is közrejátszik ebben.

Földi Olavi: mindig bizsergető érzés közönség elé állni. | Fotó: Groove

– Lutri az egész jelenleg. De mindenki nagyon bízik abban, hogy működőképes lesz a rendszer, és hogy mihamarabb újabb feloldásokat jelentenek be. Sajnáljuk azokat, akik kimaradnak most sok buliból, szorítunk, hogy ez az állapot ne tartson sokáig.

A tervek szerint teljesen új felállással induló Groove rendezvénysorozat esetében matekolnak, mit, hol és hogyan kellene, és már az is nagy boldogság lenne – mondja Olavi –, ha sikerülne nullára kihozni az indulást.

– Egyébként is mindig bizsergető érzés közönség elé állni és azon dolgozni, hogy jól érezzék magukat, pozitív élménnyel térjenek haza, de ez most duplán igaz. Sok volt ez a szünet, bele kell újra rázódni. Régi és új zenék egyaránt bevetésre várnak; egyébként is szívesen játszom akár 10 évnél régebbi zenéket is az újak közé csempészve. Így lesz ez majd most is. Az elmúlt időszakban ráadásul rengeteg jó megjelenéssel gazdagodott a zenei paletta, így bőven lesz mit bemutatni. Nagyon várom már az első ilyen estét.

Baráti, beszélgetős rendezvényt ajánlott ő is a figyelmünkbe hétvégére: Squell, Leslie V, Norberto Marcao és NewC ad majd háttérzenét a Melon teraszán.

Azonos rezgéssel

Az NWCC-s Fundaciôn azt mondta, nagyon várták már, és számítottak is rá, hogy még a nyár előtt elindul a lazítás. – Mindenképpen örülünk, hogy végre tervezhetünk. Nincsenek aggályaink, már nagyon várjuk az első találkozást. Próbálunk nem fejvesztve beleugrani a szervezésbe, és egy átgondoltabb és biztonságosabb startot nyújtani. Hogy az estjeink látogatottsága hogy alakulhat majd? Nyilván nincsenek még elérhető számadatok előttünk, de úgy gondoljuk, ez az első hétvégéken ki fog derülni. Bízunk benne, hogy szépen lassan újra elindul a zenei ipar.

Van mondanivalójuk az újraindulásnál is. | Fotó: NWCC

Már most szombaton képet kaphatnak a felpezsdülő miskolci party-életről, hiszen ők is kezdenek. A szokott helyükön, az Avasi kilátóban, pontosabban ezúttal annak teraszán lehet majd velük találkozni. – Közös naplementézést tervezünk, finom italok és zenék kíséretében. Kellemes izgalommal és sok-sok mondanivalóval várjuk a szombatot, ezt a szettekben is meg fogja hallani a közönség. Megannyi jó zene érkezett az elmúlt időszakban, így biztosan azokat fogjuk tesztelni a srácokkal. Érezhető, amikor a közönség és az előadók is hasonlóan magas rezgésszintre kerülnek. Talán ez a legfontosabb része a rendezvényeinknek, és amiért ennyire szeretjük csinálni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!