Ugrás a tartalomra

Ukrán-magyar közös sebészeti projekt zárul Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. december 21. szerda 15:09
Modern eszközöket szereztek be, és közös konferenciákon, fórumokon cserélték ki tapasztalataikat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és a Novák Endre Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórház szakemberei az elmúlt másfél évben egy, az Európai Unió által több mint 417 ezer euróval támogatott projekt során.
Fotó: Juhász Ákos

A 2021 júliusában indult, „Határon átnyúló tudáscsere a minimál-invazív sebészeti módszerről és a modern ellátásról” című projekt december végén zárul. Az eredményeket sajtótájékoztatón ismertették szerdán.

A projekt részeként mind az ukrán, mind a magyar partner modern orvosi és kommunikációs eszközökkel gazdagodott: beszereztek egyebek mellett egy-egy – a jelenkor kívánalmainak megfelelő - laparoszkópos tornyot, C-íves röntgen képerősítőt, illetve videókonferenciás rendszert is - mondta a projekt szakmai koordinátora. Tóth Imre, a mellkas-sebészeti osztály osztályvezető főorvosa kiemelte azt is, hogy a partnerintézmény orvosainak nagy tapasztalatai vannak a baleseti sebészeti ellátásban, a megyei központi kórház pedig országosan is kiemelkedő a minimál-invazív (laparoszkópos) sebészet terén.

Az együttműködés másik fontos eleme éppen ez: a tapasztalatok kicserélése volt a közös eszközbeszerzés mellett. Ezzel javítani kívánták a sebészeti technikák alkalmazását, az eljárások sikerességének biztonságát, a betegek kezelési lehetőségeinek javulását.

A másfél éven át tartó projekt rendezvényein nyolc alkalommal közel negyven előadást szerveztek, ahol a határokon átívelő közös munka során a szakemberek kicserélték tudományos ismereteiket és tapasztalataikat - mondta Büdi László onkológus sebészfőorvos, orvosigazgató-helyettes, aki "rendkívül jelentősnek" és eredményesnek minősítette az ukrán-magyar közös projektet.

Hozzátette, a két egészségügyi intézmény folytatja a szakmai kapcsolatot, amint újra béke lesz Ukrajnában.

Az Európai Unió több mint 417 ezer euróval támogatta a közös projektet, a magyar állami társfinanszírozás összege meghaladta a 24, az ukrán partneré pedig a 22 ezer eurót.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!