Ugrás a tartalomra

Ukrán téli egyházi ünnepség Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 24. péntek 10:30
Ignácz Viktóriától, az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől megtudtuk, hogy január 18-án ünnepelték az ukrán karácsonyt, az újévet és a vízkeresztet a Bíró utcai Görög Katolikus Templom közösségi házában.

Az eseményen részt vettek az ukrán mellett a lengyel és bolgár nemzetiségi önkormányzat tagjai is.
Az ünnepség egy magyar és egy ukrán imával kezdődött, majd a program a görög katolikus közösségi házban folytatódott.
Az elnökasszony köszöntője után, melyben megköszönte a miskolci ukrán családoknak, hogy évek óta őrzik az ukrán hagyományokat, átadta a szót  Papp András atyának, aki elmesélte, hogy Magyarországtól eltérően Ukrajnában a Julianus-naptár szerint vannak az ünnepnapok: Karácsony január 7-én, Újév 14-én, Vízkereszt 19-én.


Ukrajnában az emberek ősidők óta szavakkal és tettekkel, verbális alkotásokkal és mágikus cselekedetekkel, az egész közeg kialakításával arra törekedtek, hogy ezen a napon otthonaikban megjelenítsék a gazdagságot, boldogságot, békét és nyugalmat.
A családias hangulatról a jelenlévő hölgyek gondoskodtak, akik többsége nem üres kézzel, hanem a téli ünnepkörre jellemző, finom ételekkel érkezett. Volt az ünnepi asztalon ukrán „kutyá”, kocsonya, különböző hús ételek, itóka, édesség. András atya misézett, meghintette szent vízzel az ételeket és a jelenlévőket, közben pedig emlékeztetett a rokoni szeretetre, jó egészséget és boldogságot kívánt mindenkinek az újesztendőben.
A finom lakoma után kezdődött a karácsonyi ünneplés, a vendégek kántáltak és köszöntőket mondtak, ukrán és magyar dalokat énekeltek. 
A hagyományok nem törhetnek meg, amíg élnek közöttünk olyan ukránok, akik tovább adják az örökséget: szokásainkat, nyelvünket, egyházi énekeinket, gyermekeiknek és unokáiknak - hangzott el végül.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!