Ugrás a tartalomra

Vajon friss-e a friss levegő? - A kisbabával sétálni készülő szülők figyelmébe

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 27. péntek 10:26
A kisbabák és kisgyerekek fejlődéséhez, egészségéhez, jókedvéhez alapvető, hogy sokat legyenek szabad levegőn, de nem mindegy, hogy tiszta vagy szennyezett levegőben sétálunk vagy játszunk velük.

A szűkebb légutakkal rendelkező csecsemőknél, kisgyerekeknél a magas szállópor tartalmú levegő hamar irritációt, légúti fertőzésre jellemző tüneteket válthat ki. Ezért javasoljuk, hogy lehetőség szerint ilyenkor ne menjenek sétálni. A miskolci városrészek aktuális levegőminőségéről a https://pmmonitoring.hu/ weboldalon tájékozódhat, ahol folyamatosan frissülő adatokat, további egészségtanácsokat és praktikus információt talál.

A szennyezett levegőn való tartózkodás hosszútávon krónikus légúti betegségek kialakulásához is vezethet. A szuloklapja.hu arról kérdezett meg egy gyermekorvost, hogy mit tehetnek ilyenkor a szülők:

1. Javasolt a lakásban maradni és benti játéktevékenységet választani.

2. Amikor a hatóságok erre figyelmeztetnek, ajánlott olyan keveset, amennyit csak lehet a szabad levegőn tartózkodni. Ilyenkor a babákat, kisgyermekeket NE vigye ki a szülő sétálni, játszani a levegőre!

3. Mellőzzük a szellőztetést ilyenkor, mivel a szmogos levegő beáramlása miatt a benti levegő is szennyezetté válik.

4. Ha mindenképpen fontos kimozdulni otthonról, lehetőleg ne a reggeli és az esti órákat válasszuk. Ilyenkor a kisgyermek minél magasabban legyen a talajtól.

Szerkesztőségünk +1 tippje:

Indulás előtt ellenőrizze a pmmonitoring.hu-t!

Arról, hogy mit ajánl a gyermekorvos a kisgyerekes szülőknek szmogos időben, további részleteket ITT olvashat. 

További hírek

Olvasnivaló