Ugrás a tartalomra

Vállalkozó? Olvassa el! Július 1-től minden számlát látnia kell a NAV-nak

minap.hu / index.hu
Utoljára módosítva
2020. június 06. szombat 11:07
Kötelezővé válik az online számlaadat-szolgáltatás. A cél az, hogy az adóhivatal minden számlát azonnal lásson.

A számlaadat-szolgáltatás  minden vállalkozást érint, függetlenül attól, hogy cégről vagy egyéni vállalkozóról, illetve áfa-körös vagy alanyi adómentes vállalkozásról van-e szó.

2020. július elsejétől minden belföldi adószámmal rendelkező számára kiállított valamennyi számla adattartalmát be kell küldeni a NAV-nak elektronikus úton, az áfatartamtól és a számla összegétől függetlenül.

Vagyis: a 2020. június 30. után kiállított minden olyan számláról online adatot kell szolgáltatni, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak belföldön teljesített ügyletről bocsát ki, azokról a számlákról is, melyek áthárított áfatartalma 100 000 forint alatti, vagy áthárított áfát nem tartalmaznak.

Az Index így összegez:

Maga a folyamat nem most kezdődött, de

2020. JÚLIUS 1-E EGY NAGYON FONTOS HATÁRPONT LESZ

Három lényeges dátumról érdemes tudni

  • 2018. július 1. – ekkortól már minden olyan belföldi adóalanynak össze kellett kötnie magát a NAV-val, amely 100 ezer forint áfatartamú számlát állított ki egy másik magyar adóalanynak (vagyis, akinek van adószáma),
  • 2020. július 1. –a belföldi adószámmal rendelkezők számára kiállított valamennyi számla adattartalmát be kell küldeni a NAV-nak, az áfatartamtól függetlenül. Vagyis, mindenkinek, aki más belföldi adóalanynak számlát állít ki, jelentenie kell azt a NAV-nak, még akkor is, ha például alanyi adómentes és nem számít fel áfát, vagy ha csak nagyon kicsi összeget számláz más cégeknek.
  • 2021. január 1. - a NAV már minden számlát látni szeretne, ekkortól már a magyar magánszemélyeknek, illetve a külföldieknek kiállított számlát is be kell kötni a rendszerbe.

A bejelentés

A NAV azt követeli meg tehát, hogy mindenki regisztráljon az online rendszerébe, és amennyiben

  • 500 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki, azt 1 napon belül,
  • ha annál kisebb áfatartalmú számlát állít ki, azt 4 napon belül küldje be.

Aki ezt elmulasztja, az büntethető. A pontosság kedvéért azért megjegyezhető, hogy a rajtnál lesz egy háromhónapos moratórium, de ez a regisztrációra nem vonatkozik (vagyis a NAV-rendszerébe mindenképpen be kell jelentkezni), csak arra vonatkozik a bírságolási haladék, ha valaki regisztrált ugyan, de nem NAV-kompatibilis számlázó-rendszert használ, és ezért a beküldése még akadozik.

 

További hírek

Olvasnivaló