Ugrás a tartalomra

Változások előtt a Miskolci Egyetem

MiskolcTV/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 12. kedd 20:37
Júliustól az intézmény fenntartója egy, az állam által létrehozott vagyonkezelői alapítvány lesz. Jövő februárban pedig lejár a Torma András rektor megbízatása. 

Dr. Czap László, a Miskolci Egyetem intézményfejlesztési és kapcsolati ügyekért felelős rektorhelyettese a Miskolc TV-nek elmondta, a nemzeti felsőoktatási törvény két szabálya vonatkozik a jelenlegi helyzetre.  Az egyik, hogy vezető pozíciót az egyetemeken 65 éves korig lehet betölteni. A másik pedig, hogy ugyanaz a személy legfeljebb két cikluson át lehet az egyetem rektora. Torma András jövőre betölti 65. életévét és véget ér a második ciklusa is az egyetem élén. 

Hogy ki lesz az új rektor, egyelőre nem lehet tudni. Annyi viszont biztos, hogy a határidőig két pályázat érkezett. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, a Történettudományi Intézet egyetemi tanára és Piskóti István, a Marketing és Turizmus Intézet egyetemi tanára, Szikszó alpolgármestere nyújtotta be pályázatát. 

-A Szenátus munka és ütemterve szerint a félévben az utolsó szenátusülés június 18-án lesz és a honlapon nyilvános napirend szerint ekkorra van kitűzve a rektorválasztás - mondta Dr. Czap László.

Az új rektoron kívül más változás is lesz a Miskolci Egyetem életében. Július 1-jével a Miskolci Egyetem fenntartója egy állam által létrehozott vagyonkezelői alapítvány lesz. Az átalakítás – az indoklás szerint – növelni fogja az intézmény versenyképességét. 
 

További hírek

Olvasnivaló