Ugrás a tartalomra

Van remény! Évtizedek óta nem volt ilyen kicsi az ózonlyuk

bbc.com
Utoljára módosítva
2019. szeptember 17. kedd 09:58
A tudósok szerint az egyik legkisebb lehet az Antarktisz feletti ózonlyuk, amit az elmúlt három évtizedben tapasztalhattunk.

A megfigyelések szerint az ózonlyuk nagyjából fele akkora, mint amekkora általában szeptember közepén szokott lenni. Ráadásul a sarkponttól távol esik – írja a BBC News.

Az ózon egy három oxigénatomból álló molekula, feladata a Napból érkező káros ultraibolya sugárzás kiszűrése. A Föld felszíne felett 20-30 kilométerrel, a sztratoszférában keletkezik, és bomlik fel folyamatosan. Egy szennyezetlen légkörben ez a két folyamat egyensúlyban van.

Azonban az emberi tevékenység által felszabaduló klór- és brómtartalmú vegyi anyagok kibillentik az egyensúlyt, melynek eredményeként az antarktiszi tavasz, szeptemberben és októberben a legnagyobb az ózonveszteség.

A kormányok által 1987-ben aláírt Montreali Jegyzőkönyv célja a folyamat helyreállítása a legkárosabb vegyi anyagok gyártásának és felhasználásának betiltásával. A múlt héten alig több mint öt millió négyzetkilométer volt az elvékonyodott terület nagysága, 2018 azonos időszakában meghaladta a 20 millió négyzetkilométert.

„Azt hiszem, ezt egy érdekes anomáliának kell tekintenünk. Többet meg kell tudnunk arról, hogy mi okozta.” – mondta a Kopernikusz Légkör-Megfigyelő Szolgálat (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) helyettes vezetője, Richard Engelen a BBC News-nak.

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!